Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wat is dat voor een schip?

16 mei 2015 - 08:51  •  Archeon  •  reacties

Wat is dat voor een schip?

Alphen aan den Rijn -

Kinderen, maar ook volwassenen, verbazen zich over hoe groot zo’n Romeins schip is en willen weten wat er nu mee is vervoerd. Welnu, daar zijn de meningen over verdeeld. Vaak werd een schip gebouwd op een plek waar veel natuursteen voorkomt in wat nu Duitsland is. Het schip vervoerde de steen als bouwmateriaal naar de Lage Landen, waar geen natuursteen voorkomt.

Na het lossen werd zo’n schip ‘vernietigd’. Soms is het afgezonken om bijvoorbeeld een kademuur te versterken. Dat weten we omdat dergelijke expres gezonken schepen zijn teruggevonden. Een schip kan ook worden ontmanteld voor hergebruik van het materiaal. Houten planken kun je ergens anders voor gebruiken en metalen onderdelen zoals de grote spijkers kun je omsmelten.

Natuursteen is niet het enige dat met binnenvaartschepen werd vervoerd. Bijvoorbeeld balen textiel en vaten wijn werden overal in het Romeinse Rijk ‘bezorgd’. Van sommige schepen wordt verondersteld dat zij als een soort veerpont hebben dienst gedaan. Ze vervoerden goederen, handelaren en andere mensen van de ene plaats naar de andere en voeren heen en weer.

Tot aan het einde van de negentiende eeuw is vervoer over water trouwens normaal. Daarna wordt de rol van binnenschepen voor het vervoer van vooral mensen overgenomen door de trein.

In Archeon mag iedereen – zoals wethouder Kees van Velzen op de foto – in de nagebouwde Zwammerdam 6 gaan zitten en eens kijken hoe zo’n Romein zich voelde als hij op zo’n schip stond. Ook kun je goed zien hoe zo’n binnenvaartschip is gebouwd. Het is bijna jammer dat de zeilen niet gehesen kunnen worden om weg te varen over de Oude Rijn.

De Zwammerdam 6 moet dringend worden gerestaureerd. Na vele jaren dienst, moeten veel onderdelen worden vervangen. Het gaat dan om veel hoogwaardig eikenhout en bijvoorbeeld 10 cm lange Romeinse spijkers. Daarvoor is veel geld nodig.

Archeon is een actie crowdfunding begonnen waar iedereen een – al is het nog zo’n kleine – bijdrage aan kan leveren. Kom aan boord bij de Romeinen en schenk een bedrag via www.voordekunst.nl

Fotograaf: Josh Walet
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.