Nieuws

« Vorige - Volgende »

Schrijver leest voor uit kinderboek De Ezel van Os

30 november 2015 - 10:57  •  reacties

Schrijver leest voor uit kinderboek De Ezel van Os

Alphen aan den Rijn -

"Maria wordt bezocht door een engel en accepteert zonder aarzeling een kind dat het op moet nemen tegen een dictatoriaal regime. Dat heb ik altijd al vreemd gevonden," zegt schrijver Mark Boode. "En zo denken er blijkbaar meer mensen over. Kerstmis is een feest van eten en cadeaus geworden. Volkomen onterecht, want het kerstverhaal heeft ons enorm veel te vertellen."

En dus koos Mark Boode voor de vorm van een familiesprookje. De titel, De Ezel van Os, verwijst opzettelijk naar The Wizard of Oz. Alisia, de naam van de hoofdpersoon, verwijst naar Alice in Wonderland. De drie verhalen hebben een duidelijke overeenkomst: ze vertellen over een meisje dat zoekt naar wie ze is en die door het afleggen van een moeilijke reis de beste kanten van zichzelf ontdekt.

Het verhaal
Alisia wil schaatsen. Maar haar ouders hebben hun handen vol aan de voorbereiding van kerst. Als Alisia hierover klaagt, komt het hele huis tot leven, inclusief de beelden uit de kerststal. Alisia belandt in wereld achter Kerstmis. En daar gaat dit jaar veel mis. De stal is een vluchtelingenkamp voor kalkoenen, Jozef is kapot gevallen en Maria wil een gewoon kind. Met een levende blikopener, een eigenwijs schaap en Koning Ezel van Os gaat Alisia op zoek naar de Chriz om alles recht te zetten.

Het boek bevat behalve verwijzingen naar de bijbel ook denkbeelden uit andere geloven en levensovertuigingen. Als Alisia en haar vrienden in een sneeuwstorm belanden, legt de schrijver uit waarom.

Als Alisia bij Maria komt, knielt ze. Maria knielt vervolgens ook en zegt: ‘Kniel niet voor mij, maar voor jezelf. En doe de dingen waar jij in gelooft.’ Mark Boode vindt dit één van de mooiste hoofdstukken uit het boek geworden. ‘Het hoofdstuk is een dialoog tussen een volwassene en een kind, die allebei twijfelen over de keuzes die ze moeten maken. Bij elkaar vinden of hervinden ze zichzelf. Misschien lig hierin voor mij wel de essentie van het boek én van het kerstverhaal. Hoe geef je je leven aan de dingen waar je heel diep van binnen in gelooft en weerstaan we angst, materiële verleiding en alles wat we van anderen moeten?’

Voorleessessie
Op 12 december leest Mark Boode voor uit de Ezel van Os. Om 10.00 uur is er een voorleessessie bij boekhandel Haasbeek in de Julianastraat in Alphen. Om 15.00 uur leest Mark Boode voor bij boekhandel Haasbeek in de Herenhof in Alphen.

Fotograaf: Josh Walet
Boekhandel Haasbeek.'
Boekhandel Haasbeek

In boekhandel Haasbeek vindt u een groot assortiment boeken.