Nieuws

« Vorige - Volgende »

2! Kevin Blom en Danny Makkelie fluiten tijdens het ARC-Heitingatoernooi

6 mei 2015 - 11:36  •  Lotte Scholts  •  reacties

2! Kevin Blom en Danny Makkelie fluiten tijdens het ARC-Heitingatoernooi

Alphen aan den Rijn -

"Jij bent toch van TV?"
Kevin: “Het begon zo’n vijf jaar geleden. Mijn moeder werkte bij Van Uffelen en had over het Heitingatoernooi gehoord. Zij vertelde mij er over. Ik ben wat rond gaan vragen en hoorde dat het één van de beste jeugdtoernooien in Nederland is. Ik besloot om op dit toernooi te gaan fluiten. Ik ging er kijken en merkte dat de goede verhalen klopten. Alles is strak geregeld en verloopt op tijd. Voor elke speler is na afloop een tasje met een shirt en een medaille. Er is een lunchtent en een prijsuitreiking waardoor iedereen zich een winnaar voelt. Al deze dingen hebben zichtbaar een enorme impact op de kinderen. Ik vind het leuk om dat zelf te zien en bijvoorbeeld een kijkje te nemen in de lunchtent. Kinderen zijn af en toe oprecht verbaasd om me te zien. 'Jij bent toch van tv', zeggen ze dan. Soms word ik dan weggestuurd uit de tent omdat alles dan te veel wordt opgehouden. Als ik eenmaal op het veld sta maakt het niet meer uit. Dan zijn ze lekker bezig met voetballen. Ik ben dan geen bekende meer van tv maar gewoon een scheidsrechter.”

Aanpassen aan het niveau
Danny: “Ik ben via Kevin bij het toernooi gekomen. Ik kom uit Dordrecht en heb verder niks met Alphen. Behalve dan dit toernooi. Ik heb bij veel toernooien gefloten, niet alleen jeugdtoernooien. Dat alle scheidsrechters in tenue lopen is niet standaard. Hier is dat wel zo, dit is netjes en duidelijk. Soms is het tijdens het fluiten ook echt nodig om duidelijk en streng te zijn. Het niveau kan vooral bij de D-categorie hoog liggen. Een toernooi valt of staat ook met de arbitrage. Wij proberen ons wel een beetje aan te passen aan het niveau. Bij de F-categorie proberen we op een wat speelsere manier te fluiten, ook al gaat het er daar soms ook fanatiek aan toe. Mooi om spelertjes op zulke jonge leeftijd al zo enthousiast te zien. Ik herken mezelf er in terug. Wat ook een feest is, zijn de strafschoppen. Dan hebben ze al de hele dag gevoetbald en dan gaan ze nog zo hard voor goud. De winnaars mogen tijdens de prijsuitreiking het podium oprennen. Ondertussen klinkt de hymne van de Champions League. Het maakt niet uit hoe vaak we die hymne al gehoord hebben, het geeft ons steeds weer een boost.”

Trainingsdag scheidsrechters
Kevin: “Op D-, E- en F-niveau is dit toernooi zeker Champions League-waardig. Terecht dat deze hymne gebruikt wordt. Ik vind vooral de afsluitende dag met de F-spelertjes spectaculair. Maar elke categorie heeft een eigen charme. Ik wil niet alleen maar de finales fluiten. De andere scheidsrechters doen het ook erg goed. Ik vind dat die verdeling eerlijk moet zijn over de dagen van het toernooi.”

“Er komt dit jaar een trainingsdag voor de scheidsrechters. Zo kunnen we het niveau van arbiters op het toernooi nog wat verhogen. Wij doen ons best om scheidsrechters zo goed mogelijk voor te bereiden. We hopen tijdens het toernooi ook op een positieve bijdrage van ouders, coaches en begeleiders. Zij kunnen ook zorgen voor een positieve sfeer vanaf de zijlijn. We willen er toch met zijn allen voor zorgen dat de kinderen een geweldige dag hebben. Dit voelt inmiddels ook als ons toernooi. Het is elk jaar weer een eer om teruggevraagd te worden.”

Fotograaf: Josh Walet
SV ARC.'
SV ARC

Samen sportief vooruit