Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente stelt integraal Veiligheidsbeleid op

17 oktober 2018 - 11:05  •  reacties

Gemeente stelt integraal Veiligheidsbeleid op

Alphen aan den Rijn - Het integraal veiligheidsbeleid (IVB) geeft invulling aan de wettelijke regierol van de gemeente om het sturen op integrale veiligheid goed vorm te geven. In de periode 2015-2018 is een koers ingezet. Voor de periode 2019-2022 moet opnieuw het IVB worden vastgesteld.

De visie voor het veiligheids- handhavingsbeleid 2015-2018 blijft onverminderd van kracht voor de komende jaren. "De gemeente Alphen aan den Rijn is een gemeente met vitale, leefbare en veilige wijken waarin alle generaties bewoners zich veilig voelen en bereid zijn de veiligheid te bevorderen. Het bereiken van duurzame, sociale en fysieke veiligheid op de terreinen van wonen, bedrijvigheid en jeugd wordt gerealiseerd door een effectieve samenwerking van alle verantwoordelijke partners. Iedereen neemt hierin zijn verantwoordelijkheid en spreekt elkaar hierop aan", stelt de gemeente.

Prioriteiten
Op hoofdlijnen richt het beleid zich op de basis op orde en effectieve samenwerking met partners. "Denk daarbij aan taken die gericht zijn op een veilige woon- en leefomgeving, veilige evenementen, handhaving en persoonsgerichte aanpak. Ons streven is om hier samen met organisaties en inwoners invulling aan te geven omdat betrokkenheid en maatwerk belangrijk zijn", aldus de gemeente.

In het beleid hebben zes strategische veiligheidsthema's prioriteit:

  • Versterken verbinding veiligheid en sociale domein
  • Aanpakken ondermijning
  • Verder ontwikkelen aanpak radicalisering en polarisatie
  • Kader ontwikkelen voor de regierol op fysieke veiligheid
  • Veiligheidsrisico’s in kaart brengen die voortkomen uit de veranderende samenleving
  • Kader ontwikkelen voor versterken strategische inzet voor de gemeentelijke handhavers

Onde de prioriteiten vallen onder andere het zicht krijgen op ondermijnende criminaliteit door signalering en informatiedeling, wijkgericht werken en gemeenschappen betrekken in de aanpak van preventie radicalisering en polarisatie. 

Het Integrale Veiligheidsbeleid 2019-2022 wordt op 22 november vastgesteld door de gemeenteraad.

Fotograaf: Josh Walet