Nieuws

« Vorige - Volgende »

Gemeente start in januari met snoeiwerkzaamheden

18 december 2018 - 11:59  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Gemeente start in januari met snoeiwerkzaamheden

Alphen aan den Rijn - "De winterperiode is bij uitstek een geschikte periode om dit te doen. In deze periode zit er geen blad aan de meeste struiken en de groei staat stil. Dit is het enige seizoen dat vogels niet broeden", legt de gemeente uit. "Wanneer we de beplanting door zouden laten groeien, krijgt het onvoldoende licht en ruimte. Het uitdunnen van beplanting draagt soms ook bij aan de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid."

In januari wordt onder andere in het Bedelaarsbos in Kerk en Zanen, langs het Dijkslootpad en de geluidswal Zegerpad in de Alphense wijk Ridderveld, in Boskoop aan de Peppelaan en aan de Windakker bij de sporthal gesnoeid.

Snoeimethode
In de gemeente Alphen aan den Rijn worden verschillende methodes van snoeien gehanteerd. Door bosplantsoen en grote struiken op de juiste manier te snoeien, wordt kaalslag voorkomen. Hierdoor blijft de plek waar het groen staat gedeeltelijk begroeid en kunnen dieren zich verschuilen of een broedplek vinden. Op andere plekken wordt de beplanting volledig bij de grond afgezaagd. Dit ziet er tijdelijk kaal uit, maar in het voorjaar loopt de beplanting weer opnieuw uit. Op deze manier wordt de beplanting in zijn totaliteit verjongd.

"Afhankelijk van de situatie wordt door onze groenspecialisten ter plekke bepaald welke methode wordt toegepast. Op de plekken waarbij dit (tijdelijk) ingrijpende gevolgen heeft voor de leefomgeving van de direct omwonenden, worden die bewoners per brief geïnformeerd", stelt de gemeente.

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn
Tags: snoeien