Nieuws

« Vorige - Volgende »

Vervangen beschermwaardige bomen

30 mei 2019 - 09:35  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Vervangen beschermwaardige bomen

Alphen aan den Rijn - Helaas is het nodig een aantal van deze bomen vanwege de veiligheid te vervangen. De gemeente, eigenaar van de bomen, laat de bomen binnenkort kappen. De komende winterperiode worden de vervangende bomen aangeplant.

Het betreft de bomen op de volgende locaties in Alphen aan den Rijn:

Burgemeester Visserpark nabij huisnummers 11 a/b en 18: 4 x suikeresdoorn. De bomen zijn van slechte kwaliteit of (grotendeels) afgestorven. Een boom is uit veiligheidsoverwegingen al verwijderd (noodkap) en een andere boom fors gesnoeid.

Lovinklaan, nabij huisnummer 26: 1 x kastanje. De boom is aangetast door de kastanjebloedingsziekte en uit veiligheidsoverwegingen al fors gesnoeid.

Bospark: 1 x zomereik. De boom vertoont ernstige afstervingsverschijnselen en heeft vraatschade aan de stam.

Park Rijnstroom: 1 x Noorse esdoorn. De boom verkeert in slechte conditie en heeft afstervingsverschijnselen.

Westkanaalweg, nabij sportveld Alphians: 1 x knotwilg. De knotboom is afgestorven.

Nieuwe bomen
De gemeente hecht waarde aan haar beschermwaardige bomen. Helaas is het niet te voorkomen dat ook beschermwaardige bomen uitvallen. We vinden het wel van belang deze bomen te vervangen voor nieuwe exemplaren. We streven ernaar dit zoveel als mogelijk op of nabij dezelfde locatie te doen. Dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld doordat er kabels en leidingen in de grond liggen of de plantplaats te veel in de schaduw van andere bomen ligt. We zoeken dan naar een alternatieve locatie.
Op elke locatie planten we eenzelfde boomsoort aan met uitzondering van Dr. Lovinklaan in Alphen aan den Rijn. Hier verwijderen we een kastanjeboom, maar jonge kastanjes zijn gevoelig voor kastanjebloedingsziekte waardoor de kans van slagen van deze aanplant klein is. Daarom kiezen we op deze locatie voor de herplant van een scharlaken eik.

Hier vind je het overzicht van alle bomen in gemeente Alphen aan den Rijn die vervangen worden.

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn