Nieuws

« Vorige - Volgende »

WonenCentraal beantwoordt vragen huurverhoging

5 mei 2014 - 16:45  •  wonenCentraal  •  reacties

WonenCentraal beantwoordt vragen huurverhoging

Alphen aan den Rijn -

Laagste inkomens worden ontzien
In 2014 kunnen woningcorporaties de huren bij huurders met een (huishoud)inkomen onder de € 34.085 (prijspeil 2014) per 1 juli 2014 verhogen met maximaal 4%. Net als in 2013 berekent wonenCentraal niet de maximale huurverhoging door bij deze huurders. Omdat er ook dit jaar nog enige financiële ruimte is, is besloten de laagste inkomens te ontzien. We vragen aan hen alleen de inflatieverhoging van 2,5%. Tenzij deze huurders op dit moment een relatief te lage huur betalen ten opzichte van de maximale huur van de woning volgens de puntenwaardering. Indien de huidige netto huurprijs minder dan 70 % van de maximale huurprijs bedraagt, geldt een huurverhoging van 4%.  

Waarom een extra huurverhoging voor hogere inkomens?
Voor inkomens van meer dan  € 34.085 kunnen woningcorporaties een extra huurverhoging vragen. WonenCentraal maakt hier gebruik van. Redenen zijn dat wonenCentraal vanaf 2013 een heffing van 6,5 miljoen euro per jaar betaalt aan de overheid, de verhuurdersheffing (daarvan betaalt het Rijk onder andere de huurtoeslag). Ook betalen we vanaf 2013 mee aan het gezond maken van corporaties die in financiële moeilijkheden zitten. Deze heffing bedraagt nu 1,5 miljoen euro per jaar. Daarnaast heeft wonenCentraal geld nodig om wel te kunnen blijven investeren in nieuwbouw en renovaties van huurwoningen in Alphen aan den Rijn.  

De financiële positie van wonenCentraal bevat enige ruimte om niet overal de maximale huurverhoging door te voeren, maar daarbij moeten wel keuzes gemaakt worden. WonenCentraal kiest ervoor om de laagste inkomens grotendeels te ontzien. Dit betekent dat huurders met een inkomen van meer dan € 34.085 een extra huurverhoging krijgen. Bij huishoudens met een inkomen tussen € 34.085 en € 43.602 gaat de huur met maximaal 4,5% omhoog. Voor huishoudens boven de € 43.602 geldt een maximum van 6,5% huurverhoging. Voor alle inkomensgroepen geldt dat de huurprijs niet boven de maximale huur mag uitkomen.  

De extra huurverhoging voor hogere inkomens geldt niet voor huurders waarbij de netto huur meer dan € 699,48 bedraagt. Dit zijn veelal geliberaliseerde contracten (vrije sectorwoningen).  

Waar kijken we naar?
De huurverhoging is afhankelijk van het huishoudinkomen. Dit is het inkomen van de huurder(s) en overige bewoners samen. Het inkomen van 2012 bepaalt hoeveel huurverhoging u per 1 juli 2014 krijgt. Dit inkomen is namelijk in de meeste gevallen definitief vastgesteld door de Belastingdienst. Hierbij wordt gekeken naar de huidige huishoudsamenstelling en het inkomen van iedereen van twee jaar geleden.  

Bezwaar maken
Is uw inkomen op dit moment lager dan het op de verklaring van de Belastingdienst vermelde inkomen? Of wilt u om een andere reden bezwaar maken tegen de voorgestelde huurverhoging? Bijvoorbeeld omdat u of een van u familieleden chronisch ziek is? Dan kunt u tot en met 30 juni 2014 schriftelijk uw bezwaar indienen. Dan kunt u hiervoor gebruik maken van het bezwaarschriftformulier van de Huurcommissie.

Meer weten?
Meer informatie over de inkomensafhankelijke huurverhoging leest u in de vraag en antwoord of bekijk de pagina huurverhoging op onze website.

Fotograaf: Josh Walet