Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wijkagent Bert Vitters, veelzijdig en betrokken mens

6 mei 2016 - 11:59  •  Roelf Scholma  •  reacties

Wijkagent Bert Vitters, veelzijdig en betrokken mens

Alphen aan den Rijn -

Uit het zaaltje naast de bar klinken stemmen. De kookclub. "Er brand iets." Bert's ogen speuren de ruimte af. Hij snuift de lucht op. "Ik ruik niets", hoor ik mezelf zeggen. "Ik ook niet en het koffieapparaat stinkt ook niet en de koffie komt er zo aan", meldt de barman. Vitters staat op, loopt met stevige pas bij de kookclub binnen om even later met triomfantelijke blik in zijn ogen terug te keren. "Pannenlap in de fik. Ik heb een zesde zintuig voor gevaar." Bij dat zintuig hebben al heel wat mensen baat gehad.

Enkele jaren geleden maakte ik een reportage met de toenmalig motoragent Bert Vitters. Hij op de motor ik met m'n Fiatje er achteraan. Er kwam een personenwagen met aanhanger tegemoet. In het voorbijgaan keek Bert even naar links. Voor ik er erg in heb passeerde ook Bert mij in tegenovergestelde richting. Als ik eindelijk gedraaid ben en bij de inmiddels stilgezette combinatie aankom, noemt Bert het laatste van enkele mankementen op dat hij in het voorbijgaan opmerkte. De bestuurder mag onbekeurd doorrijden nadat hij beloofd heeft de mankementen te verhelpen. "In dit geval is het is belangrijker dat die bestuurder zich bewust is van het belang van zijn eigen veiligheid en die van anderen dan dat hij een bekeuring krijgt en niets aan die mankementen doet. En ja, vertrouwen is een groot goed. Ook in het leven van een politieagent", leerde Bert mij toen.

In het hier en nu van wijkcentrum De Oude Wereld vraag ik me af of de opmerkingsgave van Bert een vorm van beroepsdeformatie is. "Lekker als je met je vriendin over straat loopt en overal en op alles let, behalve op haar." Bert glimlacht. "Mijn vriendin komt geen aandacht te kort. Daar hoef jij niet bang voor te zijn." Dankzij dat zesde zintuig voorkwam Bert dat ze slachtoffer werd van koolmonoxidevergiftiging. "Defecte badgeiser", is alles wat hij daarover kwijt wil.

Misschien komt die scherpe opmerkingsgave van een van de hobby's van deze geboren en getogen Alphenaar die vanaf zijn zeventiende bij de politie werkt. Eén van de vele dingen waarmee hij zich in het leven buiten de politie bezighoud is gletsjertoerisme. "Door de klimaatverandering wordt dat ieder jaar wat lastiger", klinkt het weloverwogen bedachtzaam. Geen alledaagse hobby die hij samen met GGZ-coördinator Maurice Berkhout beoefent. "Het vraag zorgvuldige voorbereiding. Je moet gevaren ruim van te voren herkennen en ze vooral niet opzoeken." Of is Vitters zo scherp omdat hij ooit als touringcarchauffeur verantwoordelijk is voor de groepen die hij rondrijdt? Politieagent, gletsjertoerist, touringcarchauffeur? Ik val van de ene in de andere verbazing en ik ben er nog niet blijkt even later in ons gesprek. "Hoe ik op de touringcar terecht kwam? We moesten assisteren bij een ongeval. Er stond een bus onhandig wat geparkeerd. Ik vroeg de chauffeur hem te verplaatsen en was nieuwsgierig of  het rijden op een bus nou moeilijk was." "Wil je het eens proberen?", vroeg de buschauffeur aan Bert toen de bus op een veiliger plaats stond.. Nieuwsgierigheid sloeg om in enthousiasme en vanuit dat enthousiasme begon hij aan de beroepsopleiding touringcarchauffeur. Na een aantal jaren is hij daarmee gestopt. "Het werk laat het niet meer toe. Te druk."

Wie met Bert Vitters in gesprek raakt, raakt onder de indruk van zijn betrokkenheid bij de samenleving. Dat hij als 17-jarige voor de politie koos, blijkt 38 jaar later in wijkcentrum De Oude Wereld niet echt verwonderlijk. Bert Vitters is een mensenmens die verbinding zoekt. Als politieagent staat hij in verbinding met mensen uit alle lagen van de bevolking, ook met de jeugd. Hij maakt hen graag deelgenoot van zijn kennis en ervaring. Opnieuw geeft Bert Vitters het gesprek een verassende wending . "Ik begon op mijn 49ste aan een studie docent aardrijkskunde bij de LOI." Hij studeerde af aan de Windesheim Hoge School in Zwolle. Naast geografie doceert Bert Vitters ook Burgerschap. "Dat is wat vroeger maatschappijleer was. Vanwege alle maatschappelijke veranderingen is dat voor jongeren een belangrijk vak geworden. Wie de weg niet kent in deze complexe samenleving verdwaalt makkelijk met alle nadelige gevolgen van dien. Ik probeer de jeugd bewust te maken van de verbindende normen en waarden in de samenleving."

Twee boeiende uren waarin mij een inkijkje werd gegund in een veelzijdig leven, vlogen voorbij. "Een hele klus om dat uit te werken", denk ik bij het afscheid.

Fotograaf: Josh Walet
Wijkcentrum Kerk en Zanen.'
Wijkcentrum Kerk en Zanen

Voor multifunctioneel gebruik.