Nieuws

« Vorige - Volgende »

Appartement in Alphense centrum voor Canadees echtpaar

1 januari 2018 - 10:53  •  reacties

Appartement in Alphense centrum voor Canadees echtpaar

Alphen aan den Rijn - Jan is in 1951 aan de Rijn geboren uit een oud-Alphens geslacht. Op de muur hangt nog een foto van zijn grootvader die bezig is de Adventskerk van een dak te voorzien. "Ik ben getogen in Alphen aan den Rijn en heb hier op de middelbare school gezeten." Daarna heeft Jan aan de universiteit in Leiden een doctoraal in radiochemie gedaan. In 1974 vertrok hij naar Canada.

"Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ik een jaar aan de University of Alberta ging studeren. Zo kon ik de taal leren, de bergen zien en studeren." Zijn studie duurde wat langer dan een jaar. In 1979 mocht hij zich Ph.D. in Organic Chemistry noemen. Tijdens zijn studie kwam hij ook in contact met zijn levenspartner Isobel Ralston. Zij haalde haar Ph.D. in Physical Chemistry. Na enkele jaren studeren in Zürich (Jan aan de Eidgenössische Technische Hochschule en Isobel aan de Universität) keerde het tweetal terug naar Canada; eerst naar Edmonton, een jaar later naar Aurora, onder de rook van Toronto. Jan stortte zich als wetenschapper in het bedrijfsleven en koos voor de farmaceutische chemie.

In 2003 kon Jan zijn droom om een eigen bedrijf op te zetten verwezenlijken, Alphora Research. "Isobel kwam met die naam aanzetten. Het bevat Alphen aan den Rijn, de ph van pharmaceutical en de laatste letters van onze woonplaats in Canada." Dit jaar heeft Jan Alphora Research, dat zich richtte op het ondersteunen van farmaceutische en biotechnologische bedrijven, verkocht. Wat de toekomst gaat brengen, weet hij nog niet. "Ik ben wellicht te oud om weer iets groots te beginnen. Ik ben nu 66 jaar."

Uitvalsbasis
Jan en de 64-jarige Isobel, die jarenlang in farmaceutisch onderzoek heeft gewerkt, komen graag in Europa. Door hun uiteenlopende studies en banen hebben zij veel collega's en vrienden in Europa ontmoet met wie zij nog geregeld contact hebben. Alphen aan den Rijn, waar de familie van Jan nog steeds woont, werd gekozen als uitvalsbasis in Europa. Ze kochten een appartement aan de Swaenswijkplaats, waar ze hun vakantie doorbrengen en ook veel internationale vrienden ontvangen.

Qua locatie voldeed Alphen aan den Rijn aan alle eisen. Het moest een plaats in de buurt van een groot vliegveld zijn. "Je kunt van Toronto naar Amsterdam vliegen. Binnen 25 minuten sta je met de bus hier aan het station en dan is het nog vijf minuten lopen. Die verbindingen zijn erg goed", heeft Jan ervaren. Isobel is het roerend met hem eens. "Het openbaar vervoer is hier echt goed geregeld. Ik hoor Nederlanders wel eens klagen over het openbaar vervoer. Nou, in het buitenland is dat vaak lang niet zo goed geregeld."

Restaurantjes
In al die jaren is er natuurlijk wel het een en ander veranderd in Alphen aan den Rijn. "Ridderveld, wat toen Alphen-Noord heette, was er al. Kerk en Zanen is erbij gekomen. Er zijn tegenwoordig wat minder winkeltjes en wat meer restaurantjes. De mentaliteit en cultuur zijn nog steeds hetzelfde als vroeger. Wat wel enorm veranderd is, is de afnemende tolerantie voor mensen uit andere landen. Het taalgebruik tegen immigranten is ook veel ruwer. Dit is overigens niet alleen in Nederland een trend, het is in heel Europa het geval. Een groot verschil met Canada, waar immigranten van harte welkom worden geheten. Mijn bedrijf telde iets meer dan honderd werknemers. Minstens dertig daarvan waren in andere landen geboren. Dat liep echter allemaal heel harmonieus. Mensen moeten met elkaar leven en elkaar respecteren. De diversiteit in cultuur, ervaring en talent is vaak een groot pluspunt."

Isobel voelt zich altijd helemaal thuis in Alphen aan den Rijn. "Ik vind het echt een stad, heel Nederlands ook. Je hebt hier van alles; mooie winkels, goede restaurants. Ik loop graag in Amsterdam, maar daar zijn wel erg veel toeristen en coffeeshops. Ik ben blij dat het in Alphen aan den Rijn rustiger en authentieker is."

Fietsen
Wat Jan aantrekkelijk vindt aan de Alphense regio, is dat je hier zo fantastisch kunt fietsen. Overal zijn wel fietspaden. Als vrienden op bezoek komen, worden meteen de fietsen gepakt. "We fietsen naar Den Haag, de bollenvelden, Bussum", vertelt Isobel. "Iedereen is verbaasd over het aantal fietspaden en hoe makkelijk het is om te fietsen. Alphen aan den Rijn ligt zo mooi in het midden van alles. Dit deel van het land is ook echt Nederlands, met molens, kanalen en tulpenvelden. Iedereen is altijd heel enthousiast. Wat een mooie stad is Alphen aan den Rijn!"

Fietsen wordt in Canada steeds populairder. "Maar er is geen goede veiligheidscultuur", meent Jan. "Automobilisten zien fietsers nog steeds als een vijand. Fietsers en auto's worden ook niet separaat gehouden. In Nederland is dat op ingenieuze wijze ingericht met fietspaden, voetpaden en wegen. In Canada heb je dat niet." Isobel voegt toe dat er ook nauwelijks fietspaden zijn, en zeker niet door polders. "Waar wij wonen, kun je niet eens fietsen vanwege een dikke laag sneeuw of ijs. In de meeste plaatsen in Canada heb je niet zo'n zacht klimaat als hier. In Nederland kun je elke dag wel op de fiets stappen."

Dit artikel is ook verschenen in het Alphens.nl magazine. Wil je het volledige magazine lezen? Bekijk 'm dan hier online of haal een exemplaar af bij Alphens.nl, Raadhuisstrat 211 in Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: Hans Doderer // Schrijver: Martin Hoekstra