Nieuws

« Vorige - Volgende »

Stolpersteine voor alle oorlogsslachtoffers in Alphen

7 maart 2019 - 13:38  •  reacties

Stolpersteine voor alle oorlogsslachtoffers in Alphen

Alphen aan den Rijn - Toen WO II uitbrak onderging Alphen aan den Rijn ook de gevolgen ervan. Daarom herdenkt het land elk jaar op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat we als land onze vrijheid konden vieren. Ter aanleiding van de viering wil de werkgroep op plekken met een oorlogsverleden de gedenkstenen neerleggen.

De gedenkstenen die onder meer al in Gouda liggen, zouden in 2020 ook in Alphen moeten komen. De Stolpersteine zijn bedoeld voor mensen die om hun geloof zijn omgekomen. De gemeente telt maar liefst 362 oorlogsslachtoffers, waaronder 55 Joodse slachtoffers. Ondanks dit hoge getal zijn niet alle joodse nabestaanden te spreken over de Stolpersteine. ‘’Het onderwerp ligt nog erg gevoelig en dat is te begrijpen’’, vertelt secretaris van de SHJVS Albert Bremer. ‘’We respecteren ieder zijn mening en dat vinden wij ook belangrijk. Veel nabestaanden zijn er enthousiast over en een aantal ook niet. Als werkgroep zullen wij dan ook met iedereen rekening houden.’’

Goedkeuring
Voordat de werkgroep aan de gang kan gaan met de gedenkstenen moeten zij eerst goedkeuring krijgen van de gemeente. Twee jaar geleden weigerde burgemeester Liesbeth Spies de brief met de goedkeuring te ondertekenen, omdat er teveel negatieve geluiden waren vanuit de kant van de nabestaanden. ‘’We hopen dat het binnenkort allemaal rond is en wij kunnen beginnen met het project.’’, aldus Bremer.

Wandel- en fietsroute
De werkgroep wil volgend jaar langs alle gedenkmonumenten en andere plekken met een oorlogsverleden, een wandel- en fietsroute organiseren. ‘’Het is een uniek moment voor de Alphenaren om meer te leren over hun dorp en de geschiedenis.’’ Een tastbare herinnering als dit hebben steden als Den Haag en Aalsmeer al. ‘’De gemeente is te spreken over dit idee, positieve reacties ontvangen wij dan ook van verschillende kanten.’’

Stolpersteine
Tussen de straatstenen wordt een kleine steen met een messing plaatje geplaatst waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst en worden geplaatst voor de huizen waar ze ooit woonden. In Alphen wordt er voor de orginele messing Stolpersteine gekozen. Alphens.nl/SERA werken mee aan het project om de informatie te digitaliseren en de gemeente neemt de plaatsing voor haar rekening.

Fotograaf: Alphens.nl