Nieuws

« Vorige - Volgende »

Succesvolle bijentelling krijgt vervolg

3 april 2019 - 10:37  •  AllesinAlphen.nl  •  reacties

Succesvolle bijentelling krijgt vervolg

Alphen aan den Rijn - “Het tellen van bijen is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen”, aldus Dorien Ackerman, namens Nederland Zoemt.

Vorig jaar, tijdens de eerste bijentelling, deden ruim 4.000 mensen mee en werden 40.000 bijen geteld. Ook in onze gemeente werd druk geteld. Ackerman: “Het interessante van zo’n tweede telling, is dat je de resultaten kunt gaan vergelijken. Daar zijn we natuurlijk erg benieuwd naar.” Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen is er net als vorig jaar een bijengids beschikbaar. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om ze te herkennen. Ook worden er door het hele land activiteiten georganiseerd met bijenexperts.

Bedreigd
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. “80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de bijentelling om meer te weten te komen over waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland. Mensen die mee willen tellen, kunnen zich alvast aanmelden op nederlandzoemt.nl/bijentelling.

Nederland Zoemt
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Archeon
Ook museumpark Archeon doet in Alphen aan den Rijn mee aan de bijentelling. In Archeon komen namelijk de meeste bijensoorten van heel Zuid-Holland voor.

"Waarom doen we daar aan mee, ons museumpark is immers al een eldorado voor wilde bijen? Dat doen we omdat het niet goed gaat met de wilde bij in Nederland. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen", meldt Archeon.

Archeon laat u tijdens dit weekend zien hoe u thuis met eenvoudige maatregelen een beter leven voor bestuivers kunt creëren. Archeon organiseert tijdens dit weekend ook een informatiemarkt in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn, het IVN, Groei en Bloei en operatie Steenbreek.

Fotograaf: Nederlandzoemt.nl