Nieuws

« Vorige - Volgende »

CoderDojo Alphen nu officieel een stichting

29 mei 2019 - 14:23  •  reacties

CoderDojo Alphen nu officieel een stichting

Alphen aan den Rijn - CoderDojo Alphen aan den Rijn biedt jongeren tussen de 7 en 17 jaar gratis cursussen aan in programmeren, digitale technologie en 3D-modelleren. Sinds de oprichting in 2018 maakt de Alphense afdeling deel uit van een netwerk van ruim 1.700 ‘dojo’s’ verspreid over 94 landen.

Logisch nadenken
“Wij willen jongeren vanaf jonge leeftijd in contact brengen met technologie”, legt Kevin van As uit, oprichter van de CoderDojo in Alphen. “Op school en thuis krijgen kinderen vaak nog weinig mee van IT. Het draait bij ons niet om nieuwe IT’ers af te leveren, maar om kinderen IT-vaardigheden bij te brengen die noodzakelijk zijn in de wereld van morgen.”

Daarnaast hebben de IT-trainingen volgens Kevin een ander groot voordeel. ”Door te leren programmeren, leren kinderen logisch nadenken, en daar hebben ze overal wat aan!”

Als stichting heeft CoderDojo Alphen aan den Rijn een driekoppig bestuur gekregen, waardoor de organisatie professioneler kan opereren. Kevin is voorzitter, Richard Vermeer secretaris en Patrick de Vries penningmeester. Daarnaast is het stichtingslabel van belang om een ANBI-status te bemachtigen, waardoor sponsoring aantrekkelijker wordt voor het bedrijfsleven. Met meer sponsoren kunnen de tweewekelijkse sessies mogelijk worden opgeschroefd naar wekelijks.

Individuele begeleiding
Onder begeleiding van mentoren leren kinderen tijdens een dojo hun weg te vinden in een digitale omgeving. “Deelnemers krijgen individuele begeleiding en leren op hun eigen niveau”, vertelt Kevin. “We beginnen bij de basis, maar hoe verder de kinderen komen, hoe meer eigen invulling ze aan de sessies kunnen geven. Dan kunnen ze bijvoorbeeld een eigen computerspel ontwikkelen.”

De stichting wordt geheel door vrijwilligers gerund en wordt gesponsord door het Alphense IT-bedrijf Aster. Secretaris Richard Vermeer is algemeen directeur van Aster.

CoderDojo Alphen aan den Rijn: iedere twee weken op zondagmiddag, Wijkcentrum Kerk en Zanen, Alphen aan den Rijn. Voor meer informatie en inschrijven: www.coderdojo-alphenaandenrijn.nl.

Tags: coderdojo