Nieuws

« Vorige - Volgende »

Werkloosheid regio Alphen stijgt niet

25 april 2012 - 13:57  •  reacties

Werkloosheid regio Alphen stijgt niet

Alphen aan den Rijn -

Dat is tegen de landelijke trend in; daar groeide de werkloosheid met 3,9 procent. Het Leidsch Dagblad meldt dat. De cijfers van UWV Werkbedrijf zijn dan ook verrassend te noemen.

De grootste verrassing is de blijvende afname van het aantal jonge werklozen in de leeftijd tot 25 jaar. Die categorie daalt in Holland Rijnland al sinds het laatste kwartaal van 2010, soms met sprongen tegelijk. Waren het er toen nog 920, nu is hun aantal 667. Dit komt volgens woordvoerster Anne-Fleur de Vries vooral doordat in de vergrijsde regio Holland Rijnland nog altijd veel oudere werknemers met pensioen gaan, waardoor veel arbeidsplaatsen vrijvallen.

De afname van het aantal jonge werklozen doet zich vooral voor in de Rijn- en Veenstreek, aldus De Vries. Volgens haar zijn er in Alphen en de omringende dorpen veel bedrijven die graag met jongeren werken; zij noemt de groothandel en de beroepen die geschaard wordt onder 'zakelijke dienstverlening': informatica, verzorgende, medische en paramedische beroepen, het onderwijs en openbare orde en veiligheid. Ook de horeca is een belangrijke werkgever voor jongeren.

Veel jongeren worden echter niet vast aangenomen, maar op tijdelijke contracten. De (glas)tuinbouw geeft zowel laag- als hoogopgeleide jongeren werk: de eersten voor pluk-, ent- en plantwerk, de tweede voor klimaatbeheersing in de kassen, onderhoud aan ICT en machines, marketing en verkoop.

Fotograaf: Josh Walet