Nieuws

« Vorige - Volgende »

Doorstroming op huurmarkt stagneert

15 april 2013 - 09:40  •  wonenCentraal  •  reacties

Doorstroming op huurmarkt stagneert

Alphen aan den Rijn -

Minder sociale huurwoningen
Het aantal geadverteerde woningen nam in 2012 met 11% af ten opzichte van 2012. In 2012 werden 932 huurwoningen aangeboden, dat waren er 114 minder dan het jaar daarvoor. Hierbij zijn grote verschillen te zien tussen de gemeenten. Zo nam het aanbod aan sociale huurwoningen in de gemeente Alphen aan den Rijn met 3% toe, maar daalde het aanbod in de plattelandsgemeenten met 22%. Belangrijkste verklaring vormt het feit dat er in deze gemeenten minder nieuwbouw werd opgeleverd.

Minder actief woningzoekenden
Het totaal aantal mensen dat zich uit voorzorg inschrijft voor een huurwoning nam in 2012 weer iets toe, tot net boven de 19.000. Het aantal mensen dat actief op zoek is naar een woning in de Rijnstreek nam juist met 12% af. In 2012 hebben 3.295 minimaal 1 keer op een huurwoning gereageerd.

Lagere slaagkans
De daling van het aanbod was de belangrijkste reden voor het feit dat de slaagkans op een sociale huurwoning afnam tot 25%. Dit betekent dat slechts één op de vier actief-woningzoekenden daadwerkelijk een woning krijgt toegewezen

Benodigde inschrijfduur stijgt
Het aantal maanden inschrijfduur dat gemiddeld nodig is voor een woning is 57 maanden, dit komt overeen met ruim vier en een half jaar. Ten opzichte van een jaar eerder is dat 1 maand meer inschrijfduur.

Fotograaf: Josh Walet
Woonforte.'
Woonforte

Een woning waarin u zich thuis voelt.