Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Veel verschil tussen de Krim en Alphen is er niet

11 maart 2014 - 00:09  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Veel verschil tussen de Krim en Alphen is er niet

Alphen aan den Rijn -

Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last van. Stel je eens voor dat de Duitse Angela zonder enig overleg onze eigen Mark zou wegsturen. Dat na de laatste verkiezingen de Italiaan Berlusconi door de VVD op cultuur was gezet of dat de PvdA een Griekse socialist het beheer over de staatskas had gegeven. Dat Alex Maxima inwisselde voor Camilla. Je moet er toch niet aan denken dat de Franse president Hollande in Brussel een Waalse oproer aanmoedigt om zich bij zijn land aan te sluiten? Dat onze oosterburen daarna als reactie Nederland en Vlaanderen als deelstaten van Duitsland inlijven? Oorlog!!

Ik hoop dat u nog niet bent afgehaakt, want zoiets gebeurt wel degelijk in ons "o zo democratische" landje. Op lokaal niveau namelijk.

Zonder overleg worden dorpen als Alphen, Rijnwoude en Boskoop bij elkaar gestopt. Op eigen houtje maakt Jan Franssen, de dictator van de provincie Zuid-Holland, een burgemeester van buitenaf de baas. Je denkt op iemand uit je woonplaats te stemmen, maar de Democraten(!)66 bedriegen ons met een wethoudertje uit Culemborg. Menig ambtenaar, die van alles te zeggen heeft over onze woonplaats, kent alleen het station en de binnenkant van het stadkantoor. De stadarchitect weet niks van de geschiedenis en de cultuur van ons dorp, maar beslist wel over de opbouw ervan.

Nou geloof ik wel dat burgemeester Bruinsma, wethouder Stegeman en stadsarchitect van Eldonk het goed bedoelen, maar wat hebben ze hier eigenlijk te zoeken? Laten we eerlijk zijn, wat kunnen zij met hun jaren achterstand in lokale kennis, beter dan de 100.000 inwoners van deze gemeente? Waar is het begin van democratie, waar is het begin van zelfbestuur, waar houdt de vriendjespolitiek op? 

Dat de landelijke politiek zich nog DURFT af te vragen, waarom de burgers nauwelijks gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen is me een raadsel. Wat heb je plaatselijk nou echt te vertellen? We worden als inwoners van een gemeente behandeld alsof we de eerste de beste inwoner van de Krim zijn.

Moet je al die landelijke lijsttrekkertjes op TV eens zien lopen door Nederland. ’t Is dat het nog te koud is, anders deden ze net als Poetin een zonnebril op en het shirt uit. Ze schamen zich nergens voor. Ik kan me nog herinneren, dat Pechtold van D66 vorig jaar in Boskoop zat af te geven op lokale partijen. Alleen landelijke partijen boden raadsleden als Inge Prins (die intussen verliefd naar hem opkeek) de mogelijkheid om direct contact te leggen met den Haag. Met andere woorden: voor lokale partijen zijn de deuren gesloten. Zoals Poetin de echte baas is in de Oekraïne, zo bepaalt Den Haag wat er hier gebeurt en wie er hier als baas gedropt wordt.

Dames en heren raadsleden, er is nog veel te doen! En... als je geen goede lokale wethouder naar voren kunt schuiven, moet je gewoon niet meedoen met de coalitiebesprekingen. 

Machiel van der Schoot 

P.S. waarom wel een examen of je voldoende van Nederland weet als je hier naar binnen wilt en waarom niet van Alphen?

Fotograaf: Josh Walet