Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Sint Nicolaas

5 december 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Sint Nicolaas

Alphen aan den Rijn -

'Het respect is ver te zoeken...'
“Tegelijk hebben de voor- en tegenstanders me weer aan het denken gezet over mijn bestaan. U mag overigens best weten dat ik daar al enige tijd mee bezig ben. Zwarte Piet of Kleurige Piet heeft dat proces hooguit verder aangewakkerd. Wat mij namelijk ook zorgen baart, is dat de Kerstman steeds vroeger in beeld lijkt te komen. Ik ben het land nog niet eens uit of mensen beginnen al over kerstverlichting op straat. Ik denk dan stiekem bij mezelf: 'waar is het geduld gebleven?'. Vroeger wachtte men keurig tot het weekend na mijn feest voordat de kerstboom werd opgetuigd. Tegenwoordig is dat respect ver te zoeken. Zelfs de medewerkers in de speelgoedwinkels wilden mijn cadeautjes al in kerstpapier inpakken. En dat terwijl ik nota bene in eigen persoon voor hun neus stond!”

'Een druk jaar, met veel emoties...'
“Nee, meneer Robbels; het wordt er allemaal niet leuker op. Maar ach, misschien zit ik nu wel enigszins in zak en as omdat ik tamelijk moe ben. Het is een druk jaar geweest, met veel emoties die ik lang in bedwang heb kunnen houden, maar die natuurlijk toch hun plek moeten vinden. Ik vermoed dat de mensen daar niet aan denken, maar al die zin en onzin over Piet is mij niet in de koude tabberd  gaan zitten. En als u dat toevoegt aan mijn groeiende besef dat de concurrentie met de Kerstman toeneemt, moet ik me bezinnen op de vraag of ik hier nog welkom ben. Mogelijk schuif ik de beslissing voor me uit tot 2017, omdat die lieve Liesbeth - één van mijn persoonlijke oogappeltjes - mij dan nationaal wil ontvangen. Maar beloven doe ik niets.”

Dat klinkt allemaal niet vrolijk. Dan maar een drankje?
“Dat aanbod neem ik met plezier aan. Nu heb ik begrepen dat u bij voorkeur cocktails serveert; alleen is de Sint daar geen verklaard liefhebber van. Met uw goedvinden houd ik het graag op een onvervalste Bisschopswijn. Maar wel graag met een speculaasje ernaast.”

En wat gaat u vanavond doen?
“In elk geval het Sinterklaasfeest samen met een vriendelijk gezin vieren. Piet schijnt het adres al te hebben, dus ik hoor straks wel waar ik met Amerigo naartoe mag. Als ze daar ook een paar drankjes schenken, kom ik de avond prima door.”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet