Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA De VVD heeft een slecht geheugen

26 januari 2018 - 19:55  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA De VVD heeft een slecht geheugen

Alphen aan den Rijn - We weten allemaal dat 'het leven' geld kost. Dat geld moet je verstandig uitgeven. Daarom hebben veel mensen een huishoudboekje. Een gemeente heeft dat ook. Daarom wordt voor elk project een raming voor het budget gemaakt. Anders heeft een gemeenteraad helemaal geen idee hoeveel een plan gaat kosten en welk plan een goed plan is.

Van de week zijn voor drie projecten forse bedragen door de gemeenteraad beschikbaar gesteld. Een paar miljoen voor Theater Castellum om deze keer eindelijk een goed plan uit te voeren in plaats van alweer een kleiner bedrag in een bodemloze put te gooien. Meer dan een miljoen voor de bibliotheek die duurder wordt, vooral omdat de kosten in de bouw het afgelopen jaar rond de 20 procent zijn gestegen. En, meer geld voor de verbouwing van het Boskoopse Raadhuis omdat een ambtenaar de BTW was vergeten. De raadsleden vonden het niet grappig, maar wat moet dat moet.

Als mosterd na de maaltijd komt de VVD daarna met een verkiezingspraatje.
We willen budgetten die kloppen. Ja duh. Dat willen we allemaal. Er bestaat echter zoiets als voortschrijdend inzicht, dus een plan wordt duurder omdat we het mooier willen maken. Er bestaat ook zoiets als trends, want de bouwkosten zijn als een raket aan het stijgen.

De VVD is even vergeten dat zij de partij is die 2 miljoen euro aan een parkeerproef uit wilde geven zonder plan. De VVD is ook vergeten dat zij de partij is die het Boskoopse Raadhuis voor een appel en een ei pal voor de fusie heeft verkocht. De VVD weet ook niet meer dat het miljoenenproject in Boskoop centrum, gelukkig gaat het niet door, uit haar koker komt. De VVD herinnert zich niet dat het tekort van circa 120 miljoen, dat in de bouwput van de Lage Zijde verdween, onder leiding van een VVD-fractie werd veroorzaakt. De VVD vergeet dat de miljoenen kostende brug naar Nergenshuizen, oftewel de Maximabrug, door een VVD-wethouder er doorheen is gedrukt. En de VVD kan zich ook al niet herinneren dat er elk jaar 5 of 6 miljoen euro voor de grote bypass rond Alphen (die nooit komt) wordt gereserveerd, omdat de VVD dat eiste tijdens de coalitieonderhandelingen.

Dus. Waarom ineens die praatjes over geldverslindende projecten?
Tja, zoals ik al zei: de verkiezingen komen eraan. Als je als partij pal na het zomerreces met een flauwe smoes uit een coalitie stapt en er vallen daarna de nodige lijken uit de kast – lees mislukte projecten die dus geld kosten – dan moet je toch iets. Alleen: de VVD als het zuinigste jongetje van de klas is in deze gemeente niet echt geloofwaardig.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper