Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Stemadvies

17 maart 2018 - 14:46  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Stemadvies

Alphen aan den Rijn - Een stemadvies van mij is eenvoudig: kies voor de partij die de afgelopen jaren aantoonbaar iets gepresteerd heeft op de terreinen die voor jou belangrijk zijn. En als tweede: alleen maar roeptoeteren langs de kant heeft geen zin (en domme persoonlijke vetes ook niet).

Het CDA probeert zoveel mogelijk voor de inwoners te doen met inachtneming van het huishoudboekje. Enerzijds moeten de wettelijke regels worden uitgevoerd. Anderzijds moet er ook maatwerk zijn. Of het nou om de thuiszorg gaat of om het verkeersinfarct bij Boskoop en Hazerswoude-Dorp. Het wereldbeeld van het CDA is familiegericht.

Nieuw Elan wil het anders doen en doet het ook anders. Het is de enige partij die sinds de fusie altijd inzicht heeft gegeven in wat zij doet en wat zij vindt. Dat zie je op de facebookpagina en in de nieuwsbrief van Nieuw Elan. Het vormgeven van het sociaal domein, de woonvisie en duurzaamheid zijn voor deze partij heel belangrijk.

De VVD heeft veel last van onderlinge ruzies. Dat is jammer, want zo sneuvelden de coalitie, een wethouder en uiteindelijk een raadslid. Met de nieuwe gezichten wordt nu uit alle macht geprobeerd om te redden wat er te redden valt. Het maakt het heel lastig om over deze partij iets verstandigs te zeggen. Sowieso is voor hen de verkeersafwikkeling heel belangrijk.

De PvdA lijkt met de nieuwe lijsttrekker het dorpse achter zich te laten. De partij heeft in de afgelopen jaren nooit oppositie gevoerd om het oppositie voeren. Wel heeft de partij zich ingespannen om regels om te buigen naar de menselijke maat. Daarbij soms doorslaand naar ‘de stoeptegel’ in een dorp, maar wel altijd vol erin voor die ene bewoner.

D66 heeft net als de VVD last van strubbelingen. Eerst een wethouder die ‘niet van hier’ was en aftrad om het SWA-dossier, daarna een raadslid dat er met slaande trom vandoor ging en vervolgens een nieuwe wethouder die moeite heeft met luisteren naar de raad. Desondanks heeft D66 altijd een degelijke mening gestoeld op gezond verstand.

De SP blijft het lastig vinden dat er weinig oppositie te voeren valt in deze gemeente. De coalitie wil nu eenmaal graag samenwerken en een breed gedragen beleid. Op een aantal punten neemt de partij wel degelijk stelling: niet bouwen in de Gnephoek en er moet een beter armoedebeleid komen.

De ChristenUnie zet zich behalve in de gemeenteraad ook in kerkelijke organisaties in voor de medemens. De partij heeft haar eigen ‘superstar’ in de vorm van haar wethouder die de financiën sluitend kreeg ondanks veel meer uitgaven en veel minder inkomsten. Het is wel een bijzonder (om juf Ank te citeren) dat de partij zich heel bijbels voorstelt in de verkiezingskrant, terwijl dat verder nooit zo is.

GroenLinks heeft heel consequent meegedacht met de coalitiepartijen. Dat blijkt onder meer door de samenwerking tussen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks om het duurzaamheidsbeleid van de grond te trekken. Het is dan ook logisch om gedoogpartner te worden na het vertrek van de VVD. Het beleid van de coalitie strookt grotendeels met dat van GroenLinks. En de Gnephoek? Die wordt niet volgebouwd als het aan GroenLinks ligt.

Als je het nu nog niet weet, doe dan de stemwijzer via alphenaandenrijn.stemwijzer.nl.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper