Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Zestig vrije dagen!

2 mei 2013 - 11:15  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Zestig vrije dagen!

Alphen aan den Rijn -

Eigenlijk is het te gek voor woorden. Als docent op een basisschool heb je waanzinnig veel vrije dagen: krokus (een week), mei (twee weken), zomer (zes weken), herfst (een week) en kerst (twee weken). Dat zijn twaalf weken keer vijf is zestig dagen. Gemiddeld heeft een fulltimer in Nederland vijfentwintig vrije dagen per jaar. Ik gun iedereen alle vrije dagen van de wereld, maar als je nou zestig vrije dagen hebt, kun je op de eerste maandag van de meivakantie toch wel een dagje coach zijn? Is dat offer nu zo groot?

Afgelopen maandag speelde het team van mijn zoon bij ARC het Alphense schoolvoetbaltoernooi. Tegen welk team ook gespeeld werd, alle werden gecoacht door ouders. Om dezelfde reden. Nee natuurlijk niet, het is geen halszaak, maar niettemin voor mij wel een bron van ergernis.

Net als die tenenkrommende studiedagen. Hebben de kinderen koud een vakantie van twee weken achter de rug, zijn ze direct weer een dag vrij omdat de leerkrachten een studiedag hebben! Plan die dag gewoon in je vakantie! Hoe moeilijk kan dat zijn? Dan nog wat, die studiedagen worden voor basisschooldocenten ook nooit op een woensdag gehouden, als er maar een halve dag school is, maar altijd op één van de andere doordeweekse dagen.

We zijn in Nederland wat dat betreft echt een beetje doorgeslagen. Ik weet ook wel, het is nu eenmaal zo geregeld in de leraren-CAO. Wie mij 60 dagen per jaar betaald verlof geeft, is ook mijn vriend. Dan ga ik ook niet klagen. Maar er is ook nog zoiets als zelf verantwoordelijkheid nemen. Dat leren die leerkrachten hun kinderen toch ook? Goed voorbeeld doet goed volgen, zou ik zeggen.

Bovendien is het kommer en kwel in Nederland. Elk bedrijf klaagt steen en been. De economie maakt dit jaar het ene na het andere slachtoffer. Mensen komen massaal op straat te staan, moeten salaris inleveren en raken secundaire arbeidsvoorwaarden kwijt (bevroren pensioenen en een treinkaart in plaats van een leaseauto). Wordt het dan niet eens tijd dat leerkrachten ook hun steentje gaan bijdragen?

Beste juffen en meesters, jullie maken jezelf er iets te gemakkelijk vanaf. En stop met jezelf te verschuilen achter die CAO. Moet de klas gereden worden voor een of andere excursie? Prima. Ik rij. Heb je luizenvaders- en moeders nodig, snap ik ook (alhoewel mijn medevader en -moeders daar véél beter in zijn). Maar kom op zeg! Je kunt best een dagje opofferen om je eigen schoolkinderen te begeleiden op een schoolvoetbaltoernooi. Er is heus geen vakbond die je vervolgens voor straf op de zwarte lijst plaatst.

Dennis Captein

Fotograaf: Josh Walet
SV ARC.'
SV ARC

Samen sportief vooruit