Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Het bestuursaccoord

5 juni 2011 - 01:13  •  reacties

Het bestuursaccoord

Alphen aan den Rijn -

Alphen 1 is van mening dat de bezuinigingen in dit bestuursakkoord met name weer de zwakkeren in de samenleving raken en dat wij dit ongewenst vinden om het netjes uit te drukken.

 

Onderstaand onze inbreng op dit punt………….

Het is prima dat er minder regels komen, dus dat is een positief punt uit het bestuursakkoord. Dat wil echter niet zeggen dat alles dan ook maar moet kunnen. Juist met minder regels zal het toezicht en de handhaving gewaarborgd moeten zijn. Dat vind ik niet helemaal terug maar het uitgangspunt kunnen we wel delen.

Nog een positief punt.

Het bestuursakkoord vindt intergemeentelijke samenwerking erg belangrijk maar rept niet over fusies.  Dus gewoon nee zeggen tegen de fusie, doorgaan met samenwerken en zo mogelijk uitbreiden en zodoende geld besparen.

Maar dan…………

De lokale lasten worden zeker hoger want ook de waterschappen krijgen met een bezuiniging te maken en die zal ongetwijfeld bij de burger worden neergelegd.

Het bestuursakkoord spreekt ook over decentralisaties en daar ligt het grootste pijnpunt. 

Regelingen worden bij de gemeente neergelegd met een korting. Zo  wentelt dit kabinet de bezuinigingsdoel stelling af op de lagere overheden. Die krijgen weliswaar maximale beleidsvrijheid en een minimale verantwoordingsverplichting zonder uitgebreide kwaliteitseisen en de burger neemt zijn eigen verantwoordelijkheid.  Dat laatste mag in veel gevallen zo zijn, er zijn veel burgers die hun eigen verantwoordelijkheid om een aantal redenen niet kunnen nemen. Daarvoor moet de overheid een schild zijn. En juist dit akkoord valt bijzonder slecht uit voor iedereen die niet helemaal meer mee kan doen in deze maatschappij en met beperkingen moet leven. Of je nu bij de Sociale Werkvoorziening werkt of een Wajonger bent.  Het doet er niet toe. Je moet werken naar vermogen maar ja, welke werkgever wil zo’n werknemer aannemen?

Want dat is het grote gemis in dit akkoord. Er wordt wel bezuinigd maar er wordt niet geïnvesteerd in de arbeidsmarkt, laat staan dat er ook iets van de werkgevers verwacht wordt.. Minder mensen naar de Sociale Werkvoorziening,  dus maar in de bijstand zonder het gevoel te hebben nog mee te tellen. En betekent dit het einde voor de Sociale Werkvoorziening Alphen…………

En Wajongers moeten het verder ook maar bekijken. Als ze nog thuis wonen, blijven hun ouders verantwoordelijk want de jongeren dreigen overal buiten te vallen.

Daarnaast moet de gemeente voor 1 december 2012 een herstructureringsplan invullen. Dat tijdspad lijkt veel te kort voor zo’n ingrijpende maatregel.

En het gaat verder. Ook wordt er gekeken om in de WMO met een vermogenstoets te komen en wellicht moet men ook een bijdrage gaan leveren aan de eigen rolstoel.  Ook hier worden weer de ouderen en zwakkeren getroffen.  Ook het PGB (Persoonsgebonden budget) ligt onder vuur.

En dan de jeugdzorg. Het is goed dat dit dicht bij huis wordt georganiseerd  maar ook hier wordt weer een bezuiniging ingecalculeerd. 

Dit zijn weliswaar beleidskeuzes van het kabinet maar de uitvoering moet door de gemeente ter hand genomen worden en de gemeente wordt erop aangekeken en niet de dames en heren in Den Haag.

De titel van het collegeprogramma is: Iedereen doet mee. Met dit bestuursakkoord gaan zeker de nodige Alphenaren buiten de boot vallen. Wij doen daar niet aan mee! Wij adviseren dan ook dringend dit bestuursakkoord als gemeente niet te ondertekenen. Wij realiseren ons daarbij dat dit het probleem  helaas niet oplost want het kabinet zal deze maatregelen hoe dan ook doorvoeren.  Maar wij weigeren als Alphen 1 verantwoording te nemen voor plannen die zeer slecht uitwerken voor mensen die het toch al moeilijk hebben en zo Den Haag de kastanjes uit het vuur te halen!

Ank de Groot-Slagter

Naschrift: inmiddels blijkt dat het Persoonsgebonden budget praktisch helemaal dreigt te verdwijnen hetgeen voor de mensen die er gebruik van maken vergaande consequenties kan hebben. Helaas zijn er tot nu toe weinig de signalen die erop wijzen dat het bestuursakkoord aangepast wordt, dit ondanks de kritiek van gemeenten, provincies en het FNV. Daardoor dreigt de bezuinigingsdoelstelling van dit kabinet afgewenteld te worden op kwetsbare mensen in onze samenleving. Het is een uitstekende zaak dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor beleid dicht bij huis maar dan gewoon met de financiële middelen die daarbij horen.

Fotograaf: Josh Walet
Ank de Groot.'
Ank de Groot

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij