Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Alphense panden met cultuurhistorische waarde

12 juli 2011 - 01:23  •  reacties

Alphense panden met cultuurhistorische waarde

Alphen aan den Rijn - Op 16 juni spraken we in de raadscommissie over het behoud van mooie, oude gebouwen in Alphen aan den Rijn. Mooie, oude gebouwen…?  Hebben we die dan? Jazeker !  Alleen: niet zo veel.  En daarom zijn ze ‘beschermwaardig’. Over welke panden gaat het dan ? Bijvoorbeeld om de oude raadhuizen van de voormalige gemeenten Alfen, Oudshoorn en Aarlanderveen. Maar ook over het raadhuis in het Burgemeester Visserpark en het schoolgebouw van de ‘Christelijke HBS met 5jarige leergang’, het voormalige Scala College. En over de woonhuizen uit de 17e eeuw op de Rijnkade (waar nu o.a. Proto in gevestigd is). En over het voormalige Bankgebouw op het Thorbeckeplein en de zo prachtig gerenoveerde woning van de beroemde dichter J.C. Bloem (wiens vader J.W.C. Bloem hier ooit nog burgemeester is geweest).

De gemeenteraad heeft er bij verantwoordelijk wethouder Stan Lyczak (VVD) op aangedrongen om de beeldbepalende gebouwen in Alphen aan den Rijn hun functie te laten behouden en om – waar mogelijk – ook de openbare toegankelijkheid te garanderen. Dat zal niet overal mogelijk zijn: sommige gebouwen zijn in particuliere handen en dan is vrij rondlopen natuurlijk uitgesloten.

De fractie van D66 vindt dat de enkele mooie panden die Alphen aan den Rijn nog heeft moeten kunnen rekenen op extra bescherming. Het College heeft daarop toegezegd de monumentenlijst te updaten en met de gemeenteraad afspraken te maken hoe er wordt omgegaan met bouw- en renovatieplannen van deze gebouwen. Dat is hard nodig, want verpaupering dreigt in enkele gevallen (denk aan het Baroniegebouw). Alphen heeft weinig panden van grote cultuurhistorische waarde en daar moeten we zuinig op zijn!


 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: d66, historische panden
D66.'
D66

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van D66