Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Het is weer voorbij die mooie zomer

5 september 2013 - 14:27  •  Harry Slagter  •  reacties

Het is weer voorbij die mooie zomer

Alphen aan den Rijn -

Met het komen van de R in de maand vult mijn agenda zich dan ook razendsnel met verplichtingen en begint de aaneenschakeling van vergaderingen, oefenwedstrijden fluiten in het waterpolo, trainingen, voorbereidingen treffen voor de komende verkiezingen wachten op een aantrekkende woningmarkt om ons huis te verkopen, op zoek naar een nieuwe uitdaging op werkgebied en niet te vergeten, tussendoor mijn wekelijkse column schrijven.

Mooi moment ook om even terug te blikken op de afgelopen zomer die pas zo laat begon maar de schade gelukkig ruimschoots heeft ingehaald. Dit had een mooi voorbeeld moeten zijn voor onze Haagse regering of het plaatselijk college van wethouders. Niets is echter minder waar. Na het voorjaarsoverleg heeft de regering verder niets meer van zich laten horen en verder gevegeteerd, na het opschorten van oh zo nodige maatregelen. Misschien in de ijdele hoop dat de heel diepe economische crisis vanzelf over zou waaien. Inmiddels weer terug van reces, en na zijn eerste toespraak moge duidelijk zijn dat dit kabinet nog steeds geen visie heeft om uit de recessie te komen. Het zou me niets verbazen als hij zijn vakantie doorgebracht heeft op het Katwijkse strand, en terwijl hij met zijn emmertje en schepje zat te spelen, zijn naast hem gezeten moeder hem een complimentje heeft gegeven dat kleine Markje zulke mooie zandkastelen kon bouwen. Toen ze ook Diederickje nog tegenkwamen op het strand, door al zijn vriendjes en vriendinnetjes verlaten liep hij daar zielig en alleen schelpjes te zoeken, zijn ze samen maar gaan bouwen. Nee niet aan een nieuw zandkasteel, de economie, vertrouwen in de huizenmarkt of aan Nederland in het algemeen, maar aan een enorm luchtkasteel die ze na de vakantie aan iedereen wilde verkopen.

Niet alleen in Den Haag bestond de ijdele hoop op herstel, ook hier in Alphen stak men de kop in het zand en deed men in mei nog alsof het allemaal wel goed zo komen zolang je de problemen maar voor je uit bleef schuiven. Afgelopen week dachten we heel even dat de ogen van het college geopend waren want volgens verschillende media werd het hele plan Lage Zijde afgeblazen. Een welgemeend mea culpa van de verantwoordelijken bleef echter uit op de voorlichtingsavond. Sterker nog de schuld werd min of meer afgeschoven op de negatieve berichtgeving rondom dit plein door verschillende media en columnisten. In mijn column van vorige week sprak ik nog de verwachting uit dat dit soort vingerwijzingen naar anderen pas zou beginnen tijdens de verkiezingsperiode maar blijkbaar is het wassen in onschuld al begonnen.

In mijn opinie zou het huidige incompatibele college per direct op moeten stappen en geen verdere mogelijkheid meer moeten krijgen om de schulden, die we als gemeente gemaakt hebben, verder op te laten lopen. Het is toch onbegrijpelijk dat 3 zogenaamd wijze mannen met 3 uurtjes lezen in alle stukken, de vinger op de zere plek weten te leggen. Ik kan hier maar 2 dingen uit opmaken, namelijk: óf de 3 wijzen zijn zo wijs niet en hebben even vluchtig de boel doorgebladerd en zijn hun conclusies niets meer dan gebakken lucht, ófwel het college, inclusief het ondersteunende ambtenaren apparaat, zijn niet geschikt voor deze taak en hebben, ondanks alle waarschuwingen die er genoeg geweest zijn, in blinde ambitie hun megalomane plannen willen doordrukken. Terwijl er ieder jaar voor gigantische bedragen externe deskundigen worden ingehuurd binnen de gemeente, kostte het maar 9 manuren om het onmogelijke van al deze plannen aan het licht te brengen. Uit het verhaaltje wat die professor stond te houden kwam tenslotte niet iets naar voren wat al niet allang bekend was.

De oplossing die afgelopen dinsdagavond in het stadskantoor werd aangedragen lijkt me dan ook onwenselijk, nu even snel haast maken en zonder enige financiële onderbouwing of gericht doel, een nieuwe invulling geven en verplichtingen aangaan is een zaak voor de kiezers. Een haventje, kleinschalige winkelruimtes, diverse horeca maar vooral betaalbare koop en huurwoningen voor ouderen en jongeren moeten hierin centraal staan en zullen, zonder de exorbitante uitwassen, op steun kunnen rekenen van de Alphense bevolking.

Fotograaf: Josh Walet
Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij