Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 op de bres voor sportverenigingen

1 november 2013 - 16:17  •  Inge Prins  •  reacties

D66 op de bres voor sportverenigingen

Alphen aan den Rijn -

De nieuwe APV die straks ter besluitvorming voorligt beperkt de mogelijkheden tot het schenken van alcoholische dranken sterk. Sportverenigingen zijn zich rot geschrokken en trokken deze week aan de bel. D66 lijsttrekker Inge Prins; “wij nemen deze signalen vanuit de sport serieus en zullen dit onderdeel van de APV niet steunen en bovendien met een voorstel komen om de gewraakte passage uit de APV te houden”.

D66 is van mening dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de gevolgen die deze wijziging heeft voor de sportverenigingen. De sportkantines zorgen voor een substantieel deel, zo’n 30%, van de inkomsten van de sportverenigingen. Die opbrengsten zullen een flinke knauw krijgen als er geen alcoholische dranken meer mogen worden geschonken. Verwachting is dat sporters in dat geval na de wedstrijd of training snel naar huis zullen gaan en niet meer blijven om een drankje te drinken in de kantine van de club.

De sportclubs houden er zelf een streng alcoholregime op na en er is sprake van een stevige sociale controle. Daardoor komen excessen met betrekking tot alcoholgebruik weinig voor. Doordat men elkaar aanspreekt en doordat men elkaar kent is er goed zicht en toezicht op alcoholgebruik.

Lijsttrekker Inge Prins: “D66 vindt sport erg belangrijk en hecht dus ook erg aan sterke, financieel gezonde, sportverenigingen. Dit voorstel is daarvan een ernstige ondermijn en bovendien onnodig. Het huidige beleid geeft geen problemen, dus er is geen enkele noodzaak om daar verandering in aan te brengen.”

D66 is verbaasd dat er nu opeens wordt gekozen van een wijziging in beleid, terwijl men zich zou moeten beperken tot alleen het harmoniseren van de 3 APV’s van Alphen, Boskoop en Rijnwoude. Op dit punt hebben de 3 gemeenten nu een eensluidend beleid waarbij het schenken van alcohol in de kantines wordt toegestaan.  

Er is afgesproken dat de verordeningen die de nieuwe raad aanneemt zoveel mogelijk een voortzetting zullen zijn van bestaand beleid. Alleen als er een verschil bestaat tussen de drie huidige gemeenten is er aanleiding tot herziening.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: d66
D66.'
D66

Politieke partij