Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 trots op coalitieakkoord

18 december 2013 - 14:27  •  D66  •  reacties

D66 trots op coalitieakkoord

Alphen aan den Rijn -

Voor D66 hebben Inge Prins en Pieter Jan Morssink de afgelopen weken onderhandeld. “Het was een intensieve periode waarin we vele uren hebben besteed om een goed akkoord te bereiken. En het resultaat mag er zijn!” aldus de D66-lijsttrekker.

De nieuwe D66-fractie die naast de 2 onderhandelaars vooralsnog bestaat uit Richard Middelraad en Pauline Heijkoop en “eerste reserve” Peter van der Heide heeft het akkoord enthousiast ontvangen en er zijn goedkeuring aan gegeven.
In het akkoord zijn de speerpunten uit het D66-verkiezingsprogramma goed vertaald. Zo is er een cultuuromslag voorzien die zowel Alphen zowel bestuurlijk als ambtelijk een opener en coöperatievere houding moet geven; de vertaling van het speerpunt “een eerlijk bestuur”.

Ook de “gezonde financiën” zijn nadrukkelijk vastgelegd in het akkoord. Er is gekozen niet weg te lopen voor de tekorten die de komen jaren zullen ontstaan. Ook is er niet gekozen voor de kaasschaaf, maar worden er echte keuzes gemaakt. Dat kan niet zonder dat dit merkbaar zal zijn in de samenleving, maar de heldere boodschap is dat de (gemeentelijke) overheid eenvoudigweg niet voldoende middelen heeft om alle taken uit het verleden vol te houden.

Op verschillende manieren wordt “ondernemerschap” beloond. Minder regels, eenvoudigere procedures en een meedenkende gemeente zijn voorbeelden van hoe ondernemers en ondernemende inwoners straks meer ‘ruimte’ zullen ervaren.

En ook aan ons speerpunt “duurzaamheid” gaat hard gewerkt worden. Er is een duurzaamheidsfonds van 1 miljoen euro afgesproken, waarmee initiatieven financieel kunnen worden ondersteund. De gemeente zal als spin in het web duurzame initiatieven van particulieren bij elkaar brengen en daar zelf ook het goede voorbeeld in geven.

Natuurlijk zijn ook veel andere onderwerpen benoemd in het coalitieakkoord: de lage zijde, de knooppunten qua infrastructuur, de decentralisaties in het sociale domein en natuurlijk onderwijs. Op dit, voor D66 uiterst belangrijke, onderwerp is afgesproken dat het ‘masterplan onderwijshuisvesting’ onverminderd doorgang vindt; voor goed onderwijs is ook een goede huisvesting cruciaal.

D66 heeft een mooie en herkenbare portefeuille in de wacht gesleept: Participatie en communicatie, Werk en Inkomen, Integratie, Beroepsonderwijs, Duurzaamheid/milieu en Bestuurlijke vernieuwing (minder regels).
D66 heeft in Willem Jan Stegeman een prima kandidaat gevonden waarbij deze onderwerpen in goede handen zijn.

Al met al is D66 er klaar voor om de nieuwe gemeente een vliegende start te geven, waarbij een nieuwe manier van besturen, samen met de burgers en ondernemers, zo veel mogelijk wordt vormgegeven.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij