Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Beperking schenktijden: voor welk probleem is dit een oplossing?!

17 maart 2014 - 10:23  •  D66 Alphen aan den Rijn  •  reacties

Beperking schenktijden: voor welk probleem is dit een oplossing?!

Alphen aan den Rijn -

D66 vertrouwt traditioneel op de eigen kracht van mensen. Dat wil zeggen dat zij vindt dat de overheid creativiteit, vindingrijkheid en zelfstandigheid van mensen en dus ook verenigingen moet ondersteunen. Daarbij past niet het onnodig beperken van inkomstenbronnen en vrijheid van handelen van deze verenigingen.
Het zijn daarbij dezelfde vrijwilligers van deze clubs en verenigingen waarop de gemeente steeds vaker een beroep doet om zich breed in te zetten voor de medemens in de zgn. participatie-samenleving. Wanneer je als overheid terugtreedt, moet je aan de andere kant niet nodeloos optreden.

Er worden steeds 2 argumenten gebruikt voor het instellen van beperkte schenktijden: oneerlijke concurrentie met commerciële instellingen (horeca) en de overtuiging dat sport en drank niet samengaan. Voor de oneerlijke concurrentie ziet D66 geen concrete aanwijzingen: mensen drinken na het sporten graag een biertje en zullen gewoon eerder naar huis gaan als dat niet kan. Dit is niet positief voor de vereniging en levert ook geen bijdrage aan de omzet van de commerciële horeca.
Bij het tweede argument, het tegengaan van overmatig alcoholgebruik, heeft D66 meer gevoel. Maar daarvoor helpen schenktijden niet of nauwelijks; mag men binnen de schenktijden zich dan wel een stuk in de kraag drinken? D66 ziet veel meer in voor samenwerking met verenigingen in de vorm van convenanten dan voor het van bovenaf opleggen van regels.

D66 is ervan overtuigd dat (sport)verenigingen zeer goed in staat zijn eventueel alcohol misbruik in vroeg stadium aan te pakken, het is immers niet goed voor de club waar ook hun kinderen actief zijn. Algemene regels kunnen onmogelijk recht doen aan alle verschillende verenigingen.
Kortom D66 pleit voor het handhaven van de bestaande vrijheid van schenktijden en vertrouwt op de kracht van de verenigingen en vrijwilligers daar waar het gaat om het matig gebruik van alcohol.

Achtergrond
Momenteel wordt door het college de algemeen plaatselijke verordening (APV) voor de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn opgesteld. Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Een onderdeel hiervan zijn de zogenaamde regels voor paracommerciële rechtspersonen. Het betreft hier simpel gezegd (sport)verenigingen en stichtingen met een horecagelegenheid. De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten hiervoor regels te stellen waaronder regels met betrekking tot de schenktijden.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij