Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 tevreden met oplossing schenktijden verenigingen

25 maart 2014 - 11:49  •  D66 Alphen aan den Rijn  •  reacties

D66 tevreden met oplossing schenktijden verenigingen

Alphen aan den Rijn -

Mocht een ‘hoofdactiviteit’ van een vereniging tot later dan 1 uur duren, dan mag men alcohol schenken tot aan het einde van de activiteit (mits vooraf aangemeld). Hiermee hebben nagenoeg alle verenigingen, sportclubs en anderen, de ruimte om de activiteiten te doen die zij gewend zijn.

Daarnaast werd er een motie aangenomen waarin de gemeente actief de verenigingen zal benaderen om met hen een convenant af te sluiten over verantwoord alcoholgebruik. De burgemeester heeft aangegeven dat de wijzigingen over een half jaar worden geëvalueerd, waarbij er wordt gekeken of in de gemeentelijke verordening kan worden vastgelegd dat clubs met zo’n convenant (nog) meer vrijheid krijgen.

D66 kan leven met deze oplossing. “Hoewel wij voor verenigingen die een convenant wilde afsluiten maximale ruimte wilden bieden, is met het opnieuw verruimen van de voorgestelde tijden een praktisch werkbare oplossing gevonden,” volgens raadslid Richard Middelraad. (zie ook “Beperking schenktijden: voor welk probleem is dit een oplossing?!“)

De aanloop naar deze aanpassing van de APV is op zijn zachts gezegd rommelig verlopen. In de eerste voorstellen van oktober 2013 werden clubs veel meer beknot in hun mogelijkheden. Na boze reacties van sportclubs werden de tijden al opgerekt. Toen jongerenverenigingen zoals Plein 68 alsnog in de problemen dreigden te komen, is daar nog een aanpassing voor gedaan.
Maar nog steeds bleken er situaties te zijn die bij enkele verenigingen tot problemen zouden leiden. In de commissie waren veel partijen, waaronder D66,  dan ook zeer kritisch over het nut en de manier waarop dit voorstel tot stand gekomen was.
D66 nam samen met CDA, Nieuw Elan, SP, GroenLinks en RijnGouweLokaal het initiatief om zelf het voorstel te wijzigen. Later sloten ook PvdA en VVD zich aan en kon er een verruiming afgesproken worden waar een overgrote meerderheid van de raad achter stond.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij