Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Publieksavond Europese Verkiezingen

14 mei 2014 - 12:32  •  Diana van Kleef  •  reacties

Publieksavond Europese Verkiezingen

Alphen aan den Rijn - De belangstelling voor de Europese Parlementsverkiezingen is al decennia minimaal.  Europa wordt door velen gezien als de ver-van-mijn-bed- show of men staat kritisch en sceptisch tegenover de Europese Unie (EU). Om dat beeld te veranderen, is de Publieksavond bedacht. De belangrijkste spreker is Europarlementariër Jan Mulder, maar veel aandacht zal ongetwijfeld uitgaan naar de fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, de Boskoper Floor Vermeulen.

Deze avond zal ook een jongerenpanel  mee praten. Een interessant gegeven, want juist bij jongeren leeft Europa nauwelijks. En dat terwijl juist zij er meer dan ooit mee te maken zullen krijgen en er (waarschijnlijk) voordeel van hebben. De Europese Unie biedt voor jongeren tal van kansen: vrijheid om te reizen, te communiceren en om lief te hebben.

De VVD, die overigens met D66 in de Europese Unie samenwerkt in de ALDE (Alliantie voor een Liberaal en Democratisch Europa) is een voorstander van de Europese Unie, maar stelt zich ook kritisch op. Niet voor niets luidt het motto van het  verkiezingsprogramma van de VVD: 'Europa waar nodig'. De VVD is van mening dat Europa zich primair moet richten op handel, economische groei en banen, en dat het op andere vlakken pas op de plaats moet maken.

Ook al staat de 29-jarige Floor Vermeulen niet op een verkiesbare plaats, het blijft altijd interessant om te horen hoe een jong Statenlid tegen Europa aankijkt en waarom hij zich verkiesbaar stelt. De Publieksavond in Flora in Boskoop  begint dinsdag 20 mei om 20.00 uur. Ook niet VVD-leden zijn welkom en de toegang is vrij.

Europese VerkiezingenDe verkiezingen voor het Europees Parlement zijn in Nederland op donderdag 22 mei. Veel andere lidstaten gaan pas op zondag 25 mei naar de stembus. Er worden in totaal 766 Europarlementariërs gekozen voor een termijn van vijf jaar. Voor Nederland zijn er 26 zetels te verdelen. Deze Europese verkiezingen zijn niet populair. De opkomst lag in ons land in 2009 op 36,8 procent. Dat viel toen nog mee, want in 1990 kwam nog geen 30 procent van de kiezers opdagen. Peilingen geven aan dat slechts 25% van de keizers dit jaar van plan zijn om te gaan stemmen.

Fotograaf: Josh Walet
VVD.'
VVD

Politieke partij