Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 in gesprek met het werkveld over decentralisatie zorg

19 mei 2014 - 11:01  •  D66 Alphen aan den Rijn  •  reacties

D66 in gesprek met het werkveld over decentralisatie zorg

Alphen aan den Rijn - Susanne van Rutten, directeur gespecialiseerde zorg bij Activite, benadrukte tijdens de bijeenkomst de sterke punten van Activite met betrekking tot de thuiszorg. Haar belangrijkste aandachtspunt voor de rol van de gemeente tijdens de komende decentralisatie is het vertrouwen hebben in de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Verantwoording is noodzakelijk, maar vermijd teveel bureaucratisering en stuur op doelen en resultaten.

Bureau Jeugdzorg benadrukte , bij monde van Mirjam van de Ven, ook het vertrouwensaspect. “Geef het vertrouwen en schiet niet te snel in de regeldrang. De gemeente moet kaders stellen en dan het werk door de professionals laten uitvoeren”, aldus van de Ven. Zij benadrukt tevens dat de gemeente zich niet moet laten leiden door incidenten.

Deze standpunten worden gedeeld door Wouter Zegveld, algemeen directeur van GGZ Rivierduinen. Tevens benadrukte hij het belang van continuïteit in de aanbestedingen. Hij stelt dat je ervoor moet waken dat elk jaar een andere aanbieder de zorg gaat uitvoeren. De ‘zware gevallen’ blijven naar alle waarschijnlijkheid dan op de plank liggen. Verder plaatste hij de rol van de gemeente vooral in de controlerende taak en heeft het zeker geen rol in de uitvoerende kant.

Na de introducties van de diverse organisaties plaatste Jan Willem Verlijsdonk de discussie in een breder perspectief. Hij is mede-auteur van de Hans van Mierlo-publicatie ‘zorg van mensen onderling’ en pleit voor het maken van een omslag in het denken. Niet uitgaan van wat mensen niet kunnen, maar vooral benadrukken van wat mensen wel kunnen en vanuit die gedachte de zorg organiseren. Dit sluit mooi aan op het D66 standpunt dat uitgegaan moet worden van de eigen kracht van mensen en dat waar nodig hulp geleverd moet worden.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: d66
D66.'
D66

Politieke partij