Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

De Lage Zijde en hoe nu verder!

2 oktober 2011 - 10:59  •  Ank de Groot  •  reacties

De Lage Zijde en hoe nu verder!

Alphen aan den Rijn -

Gelukkig, de gemeente Alphen aan den Rijn schijnt een projectontwikkelaar gevonden te hebben. Als een duveltje uit een doosje komt Corio te voorschijn. Iedereen enthousiast maar hoe was het ook alweer. Was dit nu niet net de partij die in het verleden behoorlijk dwars gelegen heeft en eigenlijk niet mee wilde werken en waarmee niet te praten viel? Nu wordt er een vage intentie uitgesproken te gaan werken aan het Thorbeckeplein en men denkt dat men er met de gemeente wel uitkomt.  Eerst zien en dan geloven. En zo geldt het ook voor de rest van de plannen. En Corio zit natuurlijk een in luxe positie. Ze kennen de problemen bij de gemeente en kunnen natuurlijk hun eisen stellen.

Het was verder schokkend te moeten lezen in de krant – dus in de krant en niet via een mededeling vanuit het college – dat de plannen van WonenCentraal voorlopig niet doorgaan. Natuurlijk zijn de huidige bewoners aan de Lage Zijde die de grote torens die met veel bombarie zijn aangekondigd als de entree van Alphen,  blij dat dit plan in ieder geval gedeeltelijk dreigt te sneuvelen, maar hoe zit het met die bewoners  die verhuisd zijn en hopen nog ergens terug te kunnen komen of die bewoners die er nog wonen. We hebben de nodige schrijnende verhalen in de krant gelezen. De straten verkrotten en dat heeft een uitstraling op de hele wijk die daar achter ligt.

En dan de zorgen om het parkeren. Ook dat zal aanzienlijk meer gaan kosten als we tenminste ervoor willen zorgen dat ook de Hooftstraat goed bereikbaar blijft. Over de winkeliers aan de Hooftstraat wordt in de brief van het college niets gezegd maar de problemen zijn groot. Ze dreigen afgesloten te worden van de rest van het centrum.  

Gelukkig ziet ook de PvdA dit inmiddels in en hebben ze vragen op grond van het reglement van orde gesteld. Wel een beetje laat want we weten natuurlijk al heel lang dat dit speelt.

De besluitvorming over het Cultuurgebouw is voor een belangrijk deel bepalend voor de invulling van het Thorbeckeplein en de parkeervoorzieningen. En volgens ons moeten we beginnen met juist die besluitvorming nogmaals tegen het licht te houden en niet volgende week al een beslissing te willen nemen. We hebben de stukken rond het Cultuurgebouw nog eens bestudeerd. Een bibliotheek die een keer zo lang open moet zijn en een streekarchief dat veel langer open moet. Waar wordt dat van betaald? We gaan een bibliotheek afbreken en zetten praktisch op dezelfde plaats een nieuwe neer; dat zelfde geldt voor de parkeergarages. En kijk naar de bezoekersaantallen. Dat gaat nooit de publiekstrekker worden die men verwacht. Ook de opmerkingen over de horeca in het hele verhaal baren ons zorgen. Het mag niet te commercieel zijn maar moet passen bij het culturele karakter. Nog steeds niet geleerd van het Castellum theater. En dan moet er ook nog horeca in het Nutsgebouw komen. Kortom, ook hier wordt weer niet naar het geheel gekeken maar naar elk onderdeel apart.  

Voor ons is het duidelijk. Nu is het moment om de kaders die destijds door een meerderheid van deze raad over de Lage Zijde zijn aangenomen, te herzien.

Keer terug naar het begin en kijk of de besluitvorming van toen in het licht van nu nog steeds zo moet zijn. Renoveer wat mogelijk is en probeer met Corio te komen tot een invulling van een plein met een intiem karakter met aantrekkelijke winkels en maak het Nutsgebouw het cultuurgebouw aan de Lage Zijde. Geen geldverslindend waterfront mar behoud van de mooie historische geveltjes.. Ook wij moeten de tering naar de nering zetten en omdat we nu met een nieuwe projectontwikkelaar aan de slag lijken te gaan die in de krant aangeeft met een eigen plan te komen, is nu de tijd rijp de kaders opnieuw te bekijken. Vandaag geeft in AD hoogleraar vastgoed Erwin van der Krabben een goede analyse: grotere tekorten of bescheidener opzet stadshart. Wij kiezen voor het laatste. Externe deskundigen zouden de raad kunnen begeleiden in dit proces om zo tot een afgewogen oordeel te komen. Daarbij moet zeker ook naar de financiën gekeken worden want voor een doorsnee raadslid is het bijna onmogelijk te beoordelen wat een en ander al heeft gekost en nog gaat kosten.

Fotograaf: Josh Walet
Ank de Groot.'
Ank de Groot

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij