Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Aantal toegewezen agenten baart D66 Alphen zorgen

30 oktober 2014 - 11:19  •  Richard Middelraad  •  reacties

Aantal toegewezen agenten baart D66 Alphen zorgen

Alphen aan den Rijn -

Uit het regionale beleidsplan politie Eenheid Den Haag, die donderdag 30 oktober voorligt aan de Alphense gemeenteraad, blijkt dat het district waar de gemeente Alphen aan den Rijn onder valt minder capaciteit wordt toegekend dan andere soortgelijke districten. Districten als Leiden-Bollenstreek of Westland-Delft hebben minder inwoners maar krijgen ongeveer evenveel politiemensen als het district Alphen-Gouda.

Zo heeft Alphen straks slechts 107 FTE per 100.000 inwoners, tegenover 182 FTE per 100.000 inwoners voor de hele eenheid Den Haag. Dat is niet te verklaren met alleen de capaciteit van de stad Den Haag, waar men logischerwijs meer inzet nodig heeft vanwege parlement, demonstraties en de aanwezigheid van een groot aantal ambassades. Immers alle andere districten zitten op ongeveer 160 FTE/100.000inw, ca 50% meer dan district Alphen-Gouda.

Daarnaast bestrijkt qua oppervlakte het district Alphen-Gouda de helft(!) van de gehele eenheid Den Haag. Dat betekent dat een agent gemiddeld er veel langer over doet om naar de plaats des onheils te komen. In cijfers: Alphen-Gouda heeft straks ca 7 FTE per 10 km2, terwijl de vergelijkbare districten meer dan 27 FTE per 10 km2 ter beschikking hebben. Dat is 4x zo veel! 

D66 Alphen aan den Rijn roept de Raad, middels een amendement, dan ook op haar bezorgdheid uit te sprekenover de beperkte toegewezen sterkte aan het district Alphen-Gouda (en daarbinnen aan het team Alphen a/d Rijn), in verhouding met het aantal inwoners en de oppervlakte van het verzorgingsgebied, ten opzichte van de andere districten en de eenheid in zijn geheel. Deze verdeling kan leiden tot een beperkte beschikbaarheid of langere aanrijtijden van de politie en dat is onwenselijk. Deze bezorgdheid wordt toegevoegd aan de begeleidende brief bij het eerder genoemde regionale beleidsplan. 

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij