Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66: bezuinig op Participe en Sportspectrum

21 oktober 2011 - 10:37  •  reacties

D66: bezuinig op Participe en Sportspectrum

Alphen aan den Rijn -

Als het aan D66 ziet de begroting van de gemeente Alphen er compleet anders uit. De politieke partij heeft een sluitende en naar eigen zeggen realistische tegenbegroting gemaakt.

De fractie van Inge Prins bezuinigt 1,2 miljoen euro en investeert er 1,1 miljoen. Prins: 'Dat betekent niet alleen sluitend, maar ook nog eens een betere uitgangspositie dan de normale begroting.'

D66 wil investeren in: gescheiden afval inzamelen, afvalbakken voor hondenpoep, de bibliotheek, het jeugdtheater, het terugdringen van schoolverzuim en schooluitval, huiswerkbegeleiding voor kinderen van minima, duurzame straatverlichting, structurele toevoeging duurzaamheidsfonds, de jaarlijkse ijsbaan op het Rijnplein en een pilot met pendelbusjes vanuit alle wijken naar het centrum op vrijdagavond en zaterdag.

Bezuinigen willen de sociaal liberalen op: Holland Rijnland, Sportspectrum, Sportdesk, Participe Vrijwilligersbeleid, invoeren van een inkomensafhankelijke bijdrage van hulpmiddelen, groenonderhoud, toevoeging aan een integrale reserve voor stadsbeheer, brugwachter Rijnhaven, marktgelden, parkeertarieven, toezicht en handhaving, parkeercontrole, voorzieningen voor raadsleden en declaraties e.d. voor het college van burgemeester en wethouders.

Aanstaande donderdag debat

D66 neemt de uitkomsten van haar tegenbegroting mee in het geplande debat over de Miljoenennota van de gemeente Alphen, die wethouder Michel du Chatinier vorige maand presenteerde. De gemeenteraadsvergadering is donderdag 27 oktober vanaf 21.30 uur rechtstreeks te zien op televisie bij Alphen Stad FM/TV. Het college van burgemeester en wethouders wil uiteindelijk 1,9 miljoen euro bezuinigen op haar eigen organisatie. 32 arbeidsplaatsen verdwijnen daardoor uit het Alphense stadhuis.

Zoals eerder al aangekondigd kort Alphen op onderhoud van wegen, schoonhouden van de openbare ruimte en krijgen jeugd-, cultuur- en welzijnsorganisaties minder subsidie. Daarnaast investeert de Alphense politiek in huisvesting van scholen, de Maximabrug en de Oude Rijnzone. De stijging van de woonlasten (OZB, riolering, afval) stijgen met acht euro per jaar: 1,1 procent. 'De woonlasten stijgen daarmee van 716 euro naar 724 euro per jaar. De woonlasten voor de Alphense burger blijven daarmee onder het gemiddelde van 735 euro van de drie fusiegemeenten', aldus financieel-wethouder Michel du Chatinier.

De belangrijkste beleidskeuzes waren al bij de voorjaarsnota in juni gemaakt. Du Chatinier: 'Het is ons gelukt de moeilijke, maar noodzakelijke keuzes te maken. Niet alleen met het gemeentebestuur, maar ook met de partners, partijen en inwoners uit de stad. Iedereen kon meedenken via Alphen in Balans. De resultaten van de voorjaarsnota hebben we doorvertaald naar een structureel sluitende begroting voor de komende vier jaar. Een financieel beleid waar we op kunnen bouwen.' De programmabegroting 2012-2015 wordt komende donderdag door de gemeenteraad behandeld.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij