Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Alphen, stad van ambities...

22 oktober 2011 - 14:24  •  Kees van Velzen  •  reacties

Alphen, stad van ambities...

Alphen aan den Rijn -

Er staat veel op stapel in Alphen aan den Rijn. Een paar voorbeelden: een nieuw stadshart met een Cultuurhuis aan de Lage Zijde; de herontwikkeling van het Stationsgebied; een nieuw winkelcentrum in de Baronie; herstructurering van het bedrijventerrein Rijnhaven - Oost en de Maximabrug. En vroeg of laat ook de aanleg van een nieuwe rondweg vanaf de Maximabrug richting N207. Allemaal zaken waar de politiek nauw bij betrokken is.  Soms levert dat felle discussies op, soms is er een brede overeenstemming. Voor mij is belangrijk dat er een heldere koers is, dat we niet schromen om plannen bij te sturen als daartoe aanleiding bestaat (soms is dat erg wijs), maar dat wil ook benadrukken dat we ook durf en doorzettingsvermogen moeten hebben om plannen af te ronden door ze te realiseren. Verlamming in de besluitvorming levert meestal alleen verlies op. 

Maar er spelen ook andere dingen. Zo is het Onderwijshuisvestingplan tot stand gekomen, dat voorziet in nieuwbouw de komende jaren voor veel scholen. Recent heb ik het Verkeersveiligheidplan aan de raad voorgelegd, met als resultaat dat onveilige verkeerssituaties vanaf 2012 worden aangepakt. Er komt in 2012 een nieuw Afvalbrengstation (Ecopark). Het  toezicht op loslopende honden en hondenpoep wordt aangescherpt. Is dat echt belangrijk? Uit enquêtes blijkt dat honden tot de grootste ergernissen behoren van onze inwoners. Dat merk ik uit mailtjes die ik krijg over dit onderwerp. Voor de duidelijkheid: veel mensen (en honden) doen het prima (waardering!), maar sommigen verpesten het. Die worden aangepakt. 

Veel aandacht geef ik aan kernen en wijken. Aarlanderveen en Zwammerdam hebben een eigen identiteit en krijgen een eigen aanpak van de gemeente. Samen met actieve bewoners die meedoen om hun dorp leefbaar te houden. Maar dat moet ook in stadswijken. Daar is nog (veel) winst te halen als met inwoners en bedrijven wordt gesproken over hun wijk, als mensen worden gestimuleerd mee te doen. Bijvoorbeeld om te signaleren dat er iets schort aan wegen, beplanting, straatmeubilair, of  iets heel anders maar wel zeer belangrijk, dat er iets mis is met de sociale samenhang in een wijk. Of de zorg voor een goed functionerend buurtwerk, met aandacht voor jeugd en ouderen.

 Ik kies voor kern- en wijkgericht werken omdat ik geloof dat een buurt zelf mee moet doen. Aandacht voor de buurt heeft niks met pamperen te maken, maar alles met een vertrouwd CDA uitgangspunt: “mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving”. Het is  een taak  van de overheid om dat in de benen te helpen en te houden. Geen luxe maar noodzaak. Alphen is een gemeenschap van betrokken mensen, ook in de wijk, de buurt of het dorp. 

Kees van Velzen

CDA-wethouder

Fotograaf: Josh Walet
Kees van Velzen.'
Kees van Velzen

Wethouder voor Verkeer, vervoer en waterstaat, Stadsbeheer, wijkgericht werken en ISV, Toezicht en handhaving, Toerisme en recreatie, Dorpen en Landelijk gebied.

CDA.'
CDA

Politieke partij