Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Motie over afkeuring bed, bad en broodcompromis haalde het niet

29 april 2015 - 15:21  •  Harre van der Nat  •  reacties

Motie over afkeuring bed, bad en broodcompromis haalde het niet

Alphen aan den Rijn -

Niet alleen is dit voorstel in strijd met allerlei internationale verdragen, ook keuren diverse mensenrechtenorganisaties het plan volledig af. Naast het feit dat je vele uitgeprocedeerde asielzoekers de straat op en de armoede injaagt, lost dit compromis van VVD en PvdA helemaal niets op aan het ontstaan van het probleem. Raadscommissielid Michelle Hoekstra: “Eigenlijk doet het nieuwe voorstel meer kwaad dan goed. Het lost helemaal niks op om mensen maar op straat te zetten als ze niet willen meewerken aan hun uitzetting. Veel van hen hebben niet eens meer een paspoort en kunnen dus ook niet zomaar uitgezet worden, want waar moeten ze heen? Om nog niet eens te spreken van de mensen die het land niet uit kunnen, omdat bijvoorbeeld ambassadeurs er niet aan meewerken. Ook voor hen moet een regeling getroffen worden. We kunnen deze mensen niet aan hun lot overlaten.”

Aangezien andere gemeenteraden en colleges al hebben laten weten dat zij zich niets aantrekken van dit immorele en onwenselijke kabinetsvoorstel, heeft de SP het college tijdens de raadsvergadering van 23 april verzocht zich hier tegen uit te spreken. Nadat het college bij monde van wethouder de Jager liet weten dat niet te willen doen, heeft de SP-fractie een motie daartoe ingediend. Deze motie kon slechts rekenen op de steun van GroenLinks, Rijngouwelokaal en D66. De Alphense SP-fractie verbaasde zich over de redenatie van andere partijen.

Landelijk hebben de christelijke partijen veel kritiek op het 'bed, bad en brood-voorstel' en verdringen politiek leiders als Buma en Slob zich om aan te geven niets in deze plannen te zien. Op 25 april hebben alle bestuurders van de CU zich unaniem uitgesproken tegen de plannen van de regering. Maar lokaal stemden CDA, CU en SGP tégen de motie van de SP.

Dit valt op geen enkele manier uit te leggen met de waarden, normen en medemenselijkheid die de rode draad vormen in hun politieke ideologie.

Wellicht nog stuitender was de zwakke redenatie van de PvdA: het zou een landelijke kwestie betreffen en stemde daarom tegen. Hoe is het mogelijk dat je jezelf als sterk en sociaal presenteert en dan zonder het schaamrood op je kaken tegen een dergelijke motie kan stemmen. Hoe ver kun je afdrijven van je principes. Beter Alphen en de VVD verklaarden zich ronduit achter het kabinetsstandpunt. Van der Nat: “Natuurlijk is het teleurstellend dat ook deze partijen tegen de motie en dus voor het op en wegjagen van vluchtelingen stemmen, maar BA en de VVD hadden tenminste het fatsoen om zich inhoudelijk uit te spreken voor het compromis. Het zou Nieuw Elan netjes staan als ze, volgens hun eigen ‘nieuw en anders’-ideologie, een eigen stemgeluid zouden laten horen.”

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij