Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 spreekt college aan op betalingsgedrag

4 mei 2015 - 11:54  •  reacties

D66 spreekt college aan op betalingsgedrag

Alphen aan den Rijn -

De gemeente Alphen aan den Rijn doet er gemiddeld 39 dagen om de rekeningen te betalen. Slechts 79% wordt binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betaald. D66 vindt dat te veel mager. Niet voor niets stelt de wet een termijn van 30 dagen. En hoewel de economie weer aan lijkt te trekken, is liquiditeit en cash-flow voor met name veel MKB-bedrijven nog steeds een probleem.

D66-raadslid Inge Prins stelde schriftelijke vragen aan het college: “Juist de gemeente als lokale overheid zou het goede voorbeeld moeten geven en zich moeten houden aan de termijn die de wet stelt. We vragen ook van anderen dat ze zich aan de regels houden, dan moet de gemeente dat zelf ook doen”.

In december 2008 stelde de D66-fractie ook al eens vragen over het betalen van rekeningen door de gemeente binnen de wettelijke termijn. Inge Prins: “Het is jammer dat we een aantal jaren later moeten constateren dat het betaalgedrag van de gemeente nog steeds niet op peil is. We vragen het college nu wat ze sindsdien heeft gedaan om tot verbetering te komen. En ook wat ze er vanaf nu concreet aan gaan doen. Afhankelijk of we tevreden zijn met de antwoorden zullen we overwegen met een motie de opdracht heel helder aan het college mee te geven. In 2016 geeft de gemeente Alphen aan den Rijn wat ons betreft het goede voorbeeld dat je van een gemeente mag verwachten.”

Onderstaand treft u de vragen aan zoals de D66-fractie die vandaag aan het college heeft gesteld:

Geachte leden van het college van B&W,

Op donderdag 30 april verscheen in diverse media een bericht over het betalingsgedrag van gemeenten. Een deel van dit bericht treft u hieronder aan:
MKB-Nederland is teleurgesteld over het betaalgedrag van de Nederlandse gemeenten in 2014. In totaal is het percentage rekeningen dat binnen de contractueel overeengekomen termijn wordt voldaan weliswaar gestegen van 77,5 in 2013 tot 84 vorig jaar, maar nog altijd slaagt de helft van alle gemeenten er individueel niet in om aan de norm - 90 procent van de nota’s binnen 30 dagen betaald - te voldoen. “Dat kan en moet absoluut beter”, vindt voorzitter Michaël van Straalen.

Dun & Bradstreet brengt op verzoek van MKB-Nederland al jaren het betaalgedrag van lokale overheden in beeld. Met ingang van dit jaar wordt de inventarisatie uitgevoerd in gezamenlijke opdracht van het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland en VNO-NCW.”
Op de website www.snellerbetalen.nl is het mogelijk het hele persbericht, het onderzoek en de toelichting daarop te lezen.

Naar aanleiding hiervan heeft de D66-fractie de volgende vragen:

1. Heeft het college kennis genomen van het hierboven vermeld onderzoek? En herkent u de uitkomsten zoals deze voor de gemeente Alphen aan den Rijn worden gepresenteerd? De gemeente Alphen aan den Rijn eindigt op een teleurstellende 300e plaats. Met een gemiddelde betalingstermijn van 39 dagen, een overschrijding van 9 dagen van de wettelijke betaaltermijn.

2. Bent u het met ons eens dat het uiterst onwenselijk is dat de gemeente ondernemers zolang laat wachten alvorens zij voor geleverde diensten of producten worden betaald? En bent u het ook met ons eens dat juist de gemeente zich zou moeten houden aan de door de wet gestelde betalingstermijn van 30 dagen? D66 Alphen aan den Rijn heeft hier een aantal jaar geleden (december 2008) ook al eens aandacht voor gevraagd middels schriftelijke vragen.

3. Kunt u aangeven wat er sindsdien is gedaan om betalingen binnen de wettelijke betaaltermijn plaats te laten vinden? En wat de resultaten zijn van deze inspanningen?

4. Kunt u aangeven wat u vanaf nu concreet gaat ondernemen om verbetering aan te brengen in het betalingsgedrag van de gemeente?

Met vriendelijke groet,
Namens de D66-fractie,
Inge Prins

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij