Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66: Update vanuit bestuur, fractie en college

13 oktober 2015 - 14:10  •  reacties

D66: Update vanuit bestuur, fractie en college

Alphen aan den Rijn -

Bestuur in actie
Het bestuur heeft de afgelopen maanden de nodige activiteiten ondernomen : een thema avond over onderwijs en recent over de participatie-samenleving met een inleider van de Dr. Hans van Mierlo Stichting. Voor de zomer hebben we ook de Conciërge-van-het-Jaar verkiezing georganiseerd en de twee beste beloond met een wisselbeker, een oorkonde en een ruiker bloemen. Alle 15 genomineerden ontvingen een herinnerings-certificaat.

Thema avond zorg-resultaten
Op woensdagavond 18 november 2015 organiseren we een thema-avond over de resultaten van de “3 decentralisaties” naar de gemeente : de thuiszorg, de jeugdzorg en de arbeids-participatie. (locatie volgt). We nodigen vertegenwoordigers van de zorg-verleners en de zorg-ontvangers uit hun ervaringen tot nu toe met ons te delen, ev. knelpunten te benoemen en zo nodig verbeteringen na te streven. Vroeg af laat krijgen we allemaal met zorg te maken, dus noteer deze datum in je agenda, nadere uitnodigingen volgen.

Bemoeials gezocht.
Democraten, het gaat goed met D66. De landelijke peilingen wijzen op een groei tot plm. 20 zetels in de Tweede Kamer. Daarmee worden we, afgezien van de PVV, de tweede partij na de VVD en voor het CDA. Regeren zonder D66 zal niet meer mogelijk zijn, en dat willen we ook in Alphen aan den Rijn zo houden. Maar dat gaat niet vanzelf. Nu gaan we nadenken over het beleid de komende twee jaar en ook over de items waarmee we de verkiezingen in 2018 in willen gaan en winnen. Daarvoor hebben we u ook nodig. Bij de leden van D66 Alphen aan den Rijn is veel expertise en ervaring aanwezig, waar wij gaarne gebruik van zullen maken. Lees de oproep verderop in deze nieuwsbrief.

Wij wensen allen aan mooie herfst en gaarne tot ziens op onze bijeenkomsten, kijk verder ook op www.d66alphenaandenrijn.nl en www.d66.nl.

Met democratische groet,

Bert Bosch,
Voorzitter D66 Alphen aan den Rijn

Van de wethouder

In het kader van de vraag “wat doet d66 in het college” schrijf ik een korte bijdrage aan deze nieuwsbrief. Als jullie meer willen weten over D66 en het college, dan kunnen jullie mij altijd mailen. (wjstegeman@alphenaandenrijn.nl).

Duurzaamheid en Milieu
Tijdens de ledenbijeenkomst in het voorjaar heb ik kort uiteengezet hoe het staat met het duurzaamheidsbeleid. Toen is al gemeld dat de leningen voor particulieren een succes blijven en nog steeds veel gebruikt worden. Ik zie dit daarom als de stabiele basis van Alphen als duurzame gemeente. Inmiddels zijn we ook met twee Green Deals bezig. Het meest aansprekende voorbeeld is, als we de criteria vernieuwend en voorbeeldfunctie bekijken, een project “Topsurf”. Uit mest, slootafval en groenafval wordt een hele lichte grondsoort gemaakt die gebruikt kan worden om veengrond op te hogen. Aangezien het zakken van de veengrond in ons gebied een grote uitdaging is, is dit echt een kans. Daarbij vind ik het leuk dat het een project is dat niet over energie gaat, maar een ander element van duurzaamheid als onderwerp heeft.
Het tweede project dat met een “Green deal” tot stand komt is wel een energieproject. In de Greenport wil een stoppende teler zijn perceel omvormen tot een zonne-energie weide. De gemeente zou vervolgens een van de afnemers kunnen worden van de energie, waarmee het mes aan twee kanten snijdt. Het draagt immers ook bij aan het verder vergroenen van de gemeente als grootverbruiker op energiegebied.
Naast de Green deals lopen er nog veel kleinere projecten van Groene Hart energie en Energiek Alphen als initiatiefnemers van en door onze inwoners. Ook de woningbouwcorporaties werken hebben de groene handschoen opgepakt en werken nu aan een regeling waardoor ook huurders “eigen” zonnepanelen op hun dak kunnen leggen.
Ik vind het goed om te zien dat de gemeente alleen hoeft te faciliteren en dat de ideeën, de initiatieven en de energie uit onze gemeenschap komen. We gaan als D66 ers niet voor niets uit van de kracht van de mensen!

Werk en Inkomen
De tweede pijler van mijn portefeuille levert de grootste uitdaging op. Ondanks de aantrekkende economie merken we in onze regio (van Haarlemmermeer tot Gouda) een meer dan gemiddelde stijging van het aantal bijstandsgerechtigden. Nu is het zo dat de stijging later begonnen is dan landelijk, maar de voorsprong smelt snel weg.
Ook is er met het besluit de Sociale Werkvoorziening af te bouwen en garantiebanen en beschut werk in te voeren, een grote opgave in de maatschappij neergelegd. Het klinkt goed om mensen met een blijvende achterstand tot de arbeidsmarkt op een gewone baan of bij een gewone werkgever te laten werken, eenvoudig is dit allerminst. Regelingen als de ziektewet en onduidelijkheden uit “Den Haag” maken het voor gemeenten en werkgever lastig om te acteren, hoe graag we ook willen.
Daarbij is het afbouwen van de Sociale Werkvoorziening (SWA) lastig door keuzes uit het verleden. Het pand van de SWA is op de groei gebouwd en met een grote productietaak, terwijl we nu een kleine flexibele omgeving nodig hebben. Immers er mogen geen nieuwe mensen die niet helemaal productief zijn bij een SW bedrijf meer gaan werken, dus neemt elk jaar ook het aantal werknemers bij de SWA af.
Natuurlijk hebben we de opdracht om naast de garantiebanen voor werkzoekenden die blijvend steun nodig hebben, ook ons extra in te spannen voor alle “allerzwakste” werknemers in Alphen aan den Rijn. Voor de laatste groep is er een vorm van “beschut werk” in de huidige SW omgeving. Dat deel blijft wel, maar dat is maar een derde van de huidige omvang van de SW bedrijven.
Gelukkig heeft o.a. D66 bij de collegeonderhandelingen onderkend dat we wat met het gebouw moeten. De aanname dat creatief omgaan met de huisvestingslasten ook een bezuiniging op kan leveren is wel wat te optimistisch geweest en nu bekijken we wat de consequentie van deze bezuinigingsdoelstelling van de SWA is voor de portefeuille “werk”. Bij de uitwerking van deze opdracht voel ik wel veel steun uit de raad: een bezuiniging mag niet ten koste gaan van de allerzwakste werknemers. Met name deze groep heeft recht op een zinvolle manier om aan de maatschappij mee te doen. Als het niet met een betaalde baan kan, dan op zijn minst met iets wat daar op lijkt en wat als zinvol werk wordt ervaren.
Kortom, uitdagingen genoeg, maar we zijn ook hier samen met een best eensgezinde raad op de goede weg.

Uit de fractie

Alphense woonagenda
De visie op wonen in Alphen in 2025 is in September door de raad vastgesteld. Deze zogenaamde contourennotitie Alphense Woonagenda “Alphen ademt woonkwaliteit” is de basis voor prestatie afspraken die de gemeente maakt met de woningbouwcorporaties. Hiertoe worden de woningbouw corporaties –volgens de nieuwe Woningwet- ieder jaar uitgenodigd om hun bijdrage aan de Woonagenda kenbaar te maken via een “bod” op de Woonagenda.
Voor de prestatie afspraken met de woningbouwcorporaties heeft D66 in het bijzonder aandacht gevraagd voor de volgende punten:
– Levensloop bestendig: mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Dit betekent dat dit wel mogelijk moet zijn en dat indien nodig de woning kan worden aangepast of dat een geschikte woning beschikbaar is in hun eigen omgeving (wijk, dorp).
– Betaalbaarheid: Volgens de nieuwe woningwet moeten de woningbouw corporaties huurders een bij hun inkomen financieel passende woning toewijzen. Dit heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat iemand met een inkomen van Euro 22.000 per jaar, maximaal Euro 576 huur mag betalen per maand. Terwijl iemand met een inkomen van Euro 34.900 tot Euro 710 huur kunnen betalen. Gevolg van deze nieuwe regeling is dat de woningbouw corporaties woningen moeten kunnen aanbieden in de verschillende prijsklassen, zodat de al de verschillende inkomensgroepen een kans hebben op onze woningmarkt.
– Statushouders: In verband met de toename van het aantal statushouders heeft D66 gevraagd om te onderzoeken hoe deze groep kan worden geholpen door bijvoorbeeld de herbestemming van leegstaande kantoorpanden. Sinds de behandeling van de visie in de commissie is dit onderwerp alsmaar actueler geworden.
De komende maanden is er overleg tussen de gemeente en de woningbouwcorporaties. We zijn benieuwd naar de uitkomst die naar verwachting later dit jaar aan de raad zal worden aangeboden!

D66 zet in op werk
Vlak voor de zomer stond het beleidsprogramma “Rijnstreek werkt” op de agenda. Daarin wordt beleid uitgezet over onder meer reintegratie, beschut werken, maar ook over jongeren die de arbeidsmarkt nog moeten betreden. Een uiterst belangrijk onderwerp voor D66.
De afgelopen jaren is er veel verandert aan de wet- en regelgeving, dat samen met de economische crisis van de afgelopen jaren en flinke noodzakelijke bezuinigingen bij de gemeente, maakt dit tot een kwetsbaar beleidsterrein.

De D66-fractie pakte groot uit met maar liefst drie moties om het voorgestelde beleid verder te optimaliseren. We dienden een motie in die jongeren uit het bijzonder onderwijs die niet in staat zijn direct de overstap te maken naar een vervolgopleiding, maar ook niet naar de arbeidsmarkt, een aanvullend stagetraject aan te bieden die hen in staat moet stellen om een van beide stappen te kunnen maken. We dienden ook een motie in die stelde dat iedereen die in aanmerking komt voor beschut werken gelijk behandeld moet worden. Als het budget vanuit het Rijk straks inderdaad te krap blijkt willen we iedereen iets te bieden hebben en geen situatie creëren waarbij enkele gelukkige een aanstelling krijgen en de rest met lege handen achterblijft. Tot slot dienden we een motie in over de SWA, een organisatie die jarenlang knappe resultaten heeft neergezet, juist voor deze doelgroep. We willen dat we deze kennis optimaal gaan benutten.

De voorgestelde aanvullingen vielen ook in goede aarde bij de andere partijen: alle drie de moties werden met grote meerderheid door de gemeenteraad aangenomen.
Woordvoerder Inge Prins: “Dit is een mooie eerste stap. De aangenomen moties geven deze kwetsbare groepen een betere uitgangspositie. Maar we zijn er nog niet, hoe alle nieuwe regels echt gaan uitpakken moeten we gaan zien in de komende tijd. We blijven dan ook scherp opletten en zullen als het nodig is als fractie het initiatief opnieuw nemen om bij te sturen”.

Onderwijshuisvesting: en nu aan de slag!
Er wordt al jaren over gesproken, gedebatteerd en nog wat meer gesproken: het masterplan onderwijshuisvesting. Het plan voorziet voor de drie VO-scholen in Alphen aan den Rijn in nieuwbouw van de schoolgebouwen. Vanaf 2009 werd er aan gewerkt. In 2011 werd er een definitief besluit over genomen. En toen bleef het stil.

In het collegeprogramma is tot groot genoegen van D66 afgesproken dat het vastgestelde plan onverkort wordt uitgevoerd.

Vlak na het aantreden van het nieuwe college besloot het Rijk de gemeente flink te korten op de gelden beschikbaar voor onderwijshuisvesting. Dat leverde een nieuwe uitdaging op, want daarmee werd een flink gat geslagen in de financiering van het plan.

Inmiddels wordt er actief overlegd tussen scholen en gemeente hoe samen toch te komen tot realisatie van de plannen. D66 dringt er regelmatig bij de wethouder op aan om vaart te blijven maken zodat zo snel mogelijk van start kan worden gegaan met de uitvoering. En dat zullen we blijven doen tot het zo ver is!

Snel vluchtelingen opvangen in Alphen a/d Rijn
Op 11 september kondigde D66, samen met CU en SP, een motie aan waarin het college werd opgeroepen zo snel mogelijk te bekijken wat Alphen aan den Rijn kan bijdragen aan het opvangen van de duizenden vluchtelingen die Nederland inmiddels hebben bereikt.

Hoewel de motie formeel pas tijdens de raad van 24 september behandeld kon worden, heeft het college van B&W gelukkig dit niet afgewacht. Dinsdag de 22e maakte zij bekend dat voormalig verzorgingstehuis Rijnzate een mogelijke optie is voor het tijdelijk (max. 2-3 jaar) opvangen van asielzoekers. Om te zien of dit ook echt mogelijk is, wordt er zo snel mogelijk een haalbaarheidsonderzoek door het COA uitgevoerd.

Tijdens de raadsvergadering pleitte D66 bij monde van raadslid Richard Middelraad voor een snelle uitvoering daarvan. Want wat je ook van de situatie vindt, nu zijn er mensen die alles hebben achtergelaten op zoek naar een veilige plek. En daarvoor moeten wij snel een menswaardige opvang kunnen regelen, ook in Alphen aan den Rijn.

Volg de ontwikkelingen verder op de site van D66 Alphen aan den Rijn.

Veiligheid en leefbaarheid
D66 wordt niet direct geassocieerd met veiligheid. Maar in de gemeente Alphen aan den Rijn is D66 toch behoorlijk actief. (Misschien komt het door fractieleden met een politie-achtergrond?)
Zo hebben we vorig jaar hebben we al aandacht gevraagd voor de geringe toegewezen politiesterkte in ons deel van de regio. Later hebben we aandacht gevraagd voor de brandveiligheid van winkelcentrum de Ridderhof. 
En we zijn zeer actief betrokken bij de verschillende saneringstrajecten m.b.t. bodemverontreiniging.
Daarnaast kijkt raadslid Richard Middelraad ook hoe de praktijk er uit ziet. Na eerder al een dag meegelopen te hebben bij een uitgebreide brandveiligheidscheck in de grootste gevangenis van Nederland, heeft hij laatst een dag meefietst met een Alphense BOA. Een uitgebreid verslag vind je op de D66-site (http://bit.ly/1S2qPvy).

Daar waar anderen veiligheid vaak zien in de vorm van repressie, richt D66 zich nadrukkelijk ook op de preventie. Want uiteindelijk gaat het ook om dat andere begrip: ‘leefbaarheid’. Zonder veiligheid geen prettige leefomgeving en een goede leefomgeving draagt weer bij aan de veiligheid.

Bemoeials gezocht!
Heb jij ideeën, meningen en/of ervaringen m.b.t. de ‘3 decentralisaties’ (werk/inkomen, WMO, jeugdhulp), dan wil ik graag gebruik maken van jullie kennis!

Waar gaat het om?
Als raadslid moet ik een mening vormen en besluiten nemen over onderwerpen waar ik in mijn eigen omgeving maar beperkt mee te maken heb. Het belangrijkste deel van mijn portefeuille bestaat uit de 3 decentralisaties: de taken die vanuit het land of de provincie nu bij de gemeente terechtgekomen zijn op het gebied van de participatiewet, de WMO-taken en de jeugdhulpverlening. Inmiddels ben ik aardig ‘ingelezen’, maar ik mis de voeling met de praktijk.

Tussen onze (lokale) leden zitten vast mensen die veel te maken hebben met zorg voor mensen; van die kennis en ervaring wil ik graag gebruik maken.

Wat gaan we dan doen?
Het belangrijkste is dat we elkaar weten te vinden en signalen en vragen aan elkaar kunnen doorspelen. Een paar keer per jaar komen we bij elkaar om onderwerpen te bespreken, maar veel kan ook snel digitaal gedeeld worden. Een soort thema-netwerk binnen D66 Alphen a/d Rijn dus. Eventueel organiseren we een thema-avond voor alle leden, zodat deze onderwerpen nog breder besproken kunnen worden.
We bepalen samen wat en hoe we dit netwerk/klankbord verder vorm willen geven.

Dus wil je meedenken/meepraten over deze onderwerpen en ons helpen ons raadswerk zo goed mogelijk in te vullen, stuur mij dan even een mailtje: richard.middelraad@gmail.com

Fotograaf: Josh Walet
Gemeente Alphen aan den Rijn.'
Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.