Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 Alphen in gesprek met de Zorgsector

6 januari 2016 - 14:08  •  reacties

D66 Alphen in gesprek met de Zorgsector

Alphen aan den Rijn -

Tegelijk met het doorschuiven van taken naar de gemeente moest er flink bezuinigd worden: op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning): 30–40%, dat is landelijk 2,5 miljard! In de Jeugdzorg in 2015n 3% en in 2018 tot 12%. Dat betekent natuurlijk dat er ook minder zorg geleverd gaat worden en dat is ook de bedoeling van deze nieuwe wettelijke regeling: meer zelfredzaamheid, wat kun je nog zelf, en meer hulp van vrijwilligers : huisgenoten, familie en kennissen (mantelzorg).

In de loop van het vorige jaar heeft de gemeente Alphen, samen met Nieuwkoop en Kaag en Braassem, een aanbestedingsprocedure doorlopen voor de WMO zorg. Die aanbesteding is gewonnen door TOM in de Buurt, een samenwerkingsorganisatie van acht regionale zorgaanbieders. En dat is goed uitgepakt : er wordt goed samengewerkt met een positief resultaat. Alphen is zelfs één van de 10 gemeenten die het het beste wisten te doen : de Gouden Gemeenten. En daar mogen we best trots op zijn.

Natuurlijk zijn er ook de nodige problemen. Bijvoorbeeld de stapeling van eigen bijdragen en kosten voor verschillende soorten hulp, terwijl de gehandicapten ook meer zelf moeten doen of laten doen : dat kost ook geld.

Bij TOM in de Buurt zijn ze best tevreden met het nieuwe systeem: er wordt beter samengewerkt, ook met de huisartsenpraktijken. Daar is een pilot voor opgezet. Hoe wordt er gemeten op kwaliteit ? Dat is echt nog een zoektocht. Er zijn ook steeds meer vrijwilligers nodig, en die zijn niet altijd beschikbaar.

In de Jeugdzorg kunnen de professionals van diverse partijen elkaar op goede en relatief efficiënte manier vinden. De inkoopcontracten van de organisaties met de gemeente kunnen vaak pas heel laat worden afgesloten, zodat men lang in het onzekere is wat er kan in het volgend jaar.

Het blijft een dilemma hoe lang problemen in de eerste lijn aangepakt kunnen worden, (door wijkteams, jeugd- en gezinsteams, huisartsen), en wanneer (sneller) naar specialistische hulp moet worden doorverwezen. Ook daarin zal men zijn weg moeten vinden.

Al met al is het bij ons in Alphen niet ongunstig verlopen.

De thema-avond leverde veel onderlinge informatie op waarmee de professionals, de raadsleden en ook de gewone burgers hun voordeel kunnen doen.

Fotograaf: Josh Walet
Richard Middelraad.'
Richard Middelraad

D66.'
D66

Politieke partij