Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Op weg naar een duurzame gemeente - update

19 februari 2016 - 17:02  •  D66  •  reacties

Op weg naar een duurzame gemeente - update

Alphen aan den Rijn -

Duurzaamheidslening
Wij zijn een ambitieuze, groene gemeente die duurzaam ontwikkelt en bouwt en actief de toepassing van zonne-energie stimuleert. Wij werken hierbij samen met inwoners, bedrijven en instellingen en streven ernaar een energieneutrale gemeente te worden. Ik ben trots op de inwoners die de handschoen zo massaal oppakken.

Met de duurzaamheidslening kunnen inwoners hun woning goedkoop energiezuiniger maken. Begin 2016 is het vorig jaar opgehoogde budget van 1 miljoen t.b.v. duurzaamheidsleningen voor particuliere huiseigenaren al weer bijna op. Daarom wordt de gemeenteraadraad gevraagd het budget voor de duurzaamheidslening te verhogen naar 1,5 miljoen euro.

Vanwege het succes en de vraag naar duurzaamheid vanuit inwoners wordt het duurzaamheidsbudget voor de 3e keer opgehoogd. Hiermee bespaart u energie, verbetert u uw wooncomfort en spaart u het milieu! Bovendien kunnen energiebesparende maatregelen bijdragen aan het waardebehoud van uw woning. Dankzij de lening hoeft u de kosten hiervoor niet in één keer op te brengen. U kunt de lening afbetalen in 10 jaar (lening tot € 7.500,–) of vijftien jaar (lening boven € 7.500,–). Bovendien leent u tegen een aantrekkelijke rente (het rentepercentage is afhankelijk of de lening in 10 jaar of 15 jaar de lening wordt afbetaald). De gemeenteraad neemt in maart 2016 hierover een besluit.

De Green Deal Zonneweide
Met de Green Deals kan door de omvang van projecten de grootste CO2 reductie worden bereikt. Met de twee Green Deals die in dit eerste jaar zijn gesloten blijkt ook dit instrument in een behoefte te voorzien. De eerste Green Deal is in december 2015 gesloten met het bedrijf Topsurf Nederland en 9 andere partijen, waaronder de provincie Zuid Holland. De tweede Green Deal is in februari 2016 gesloten ten behoeve van de realisatie van een zonneweide van 2 ha aan de Voorweg in Hazerswoude-dorp. De zonneweide levert een CO2 reductie van 850 ton per jaar op.

Gemeente Alphen aan den Rijn sluit samen met Raedthuys Zon BV en de heer Lourier een Green Deal om een zonneweide van 2 hectare te realiseren in Hazerswoude Dorp. De gemeente gaat de groene stroom afkomstig van deze zonneweide gebruiken voor haar eigen gebouwen. Dit sluit aan bij de duurzaamheidsambities van de gemeente om zoveel mogelijk groene energie opgewekt binnen de eigen gemeentegrenzen te gebruiken. Raedthuys B.V. maakt voor dit project gebruik van de Alphense green deal lening, maar het leuke aan dit project is dat ook de adviestaak van een green deal gebruikt is. Juist door de complexe materie rond financiering, vergunningen, rijkssubsidies (SDE) bestemmingsplannen en beslistermijnen is dit een heel erg leerzaam project. Ik hoop natuurlijk dat deze eerste zonneweide leidt tot meer…

Op dit moment melden zich meerdere initiatiefnemers voor zonneweides. Tevens zijn er gesprekken met verschillende initiatiefnemers om te onderzoeken of een green deal hen kan helpen. Zonder dat een formele green deal is gesloten faciliteert de gemeente actief de initiatieven Zwammerdam Energieneutraal en het Green Make over team.

Het afvalbeleid
Gaat het lukken om met minstens 100 huishoudens, 100 dagen met minder restafval te leven? Met het project 100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij gaan we dat proberen. De campagne is onderdeel van “I love afval scheiden”. De deelnemers aan de actie wegen wekelijks hun restafval en kunnen ervaringen en tips uitwisselen op een online platform. Elke week krijgen de deelnemers ook een opdracht waar ze aan mee kunnen doen. Het I love afval scheiden-team staat de deelnemers bij door vragen te beantwoorden of advies te geven.

Afval scheiden is erg belangrijk, want het grootste deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit herbruikbaar materiaal. In veel huishoudens gaan glas, papier, textiel, plastic verpakkingen en groente- en fruitafval al gescheiden het huis uit. Toch kunnen we een groot deel van ons restafval ook recyclen. Bovendien kunnen we proberen om afval te voorkomen.

De actie loopt van 13 maart tot 21 juni 2016 en ook u kunt uw huishouden hiervoor aanmelden. Voor meeinformatie, of om u in te schrijven, kunt u terecht op www.cyclus.100-100-100.nl. De inschrijving loopt tot 13 maart. Onder de deelnemers bevindt zich naast fractiegenoten Inge Prins en Richard Middelraad en mijzelf in ieder geval ook wethouder Tseard Hoekstra die afval in portefeuille heeft. Per deelnemende gemeente kunnen zich 100 huishoudens aanmelden, dus hoe eerder u zich inschrijft, des te groter de kans dat u er ook bij zit!

Fotograaf: Josh Walet
Willem-Jan Stegeman.'
Willem-Jan Stegeman

D66.'
D66

Politieke partij