Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Nieuw Elan in mei: wat vinden wij?

6 juni 2016 - 10:00  •  Nieuw Elan  •  reacties

Nieuw Elan in mei: wat vinden wij?

Alphen aan den Rijn -

Kortom: wat vinden wij als fractie van Nieuw Elan in de maand mei? 

Recente politieke standpunten
Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Visie op Water inclusief tekstwijziging

Nieuw Elan is VOOR  verstrekken van 250.000 euro t.b.v. een brug in het Rijneveld, Boskoop

Nieuw Elan is VOOR  vaststellen Rijn- en Veenstreek als toeristische trekpleister

Nieuw Elan is VOOR  verdeling kleine budgetten evenementen 2016

Nieuw Elan is VOOR  extra bijdrage onder voorwaarden aan Studio Alphen

Nieuw Elan is VOOR  verzamelbesluit 2017 gemeenschappelijke regelingen

Nieuw Elan is VOOR  ongegrond verklaren bezwaar Beter Alphen fractiebudget

Visie op Water
Nieuw Elan is mede-indiener van een tekstwijziging (amendement) in Visie op Water. Scenario 2 gebaseerd op behouden wat er is, wordt aangevuld met de eis aan wethouder Van Velzen (CDA) om voor 1 november met een goed uitvoeringsplan te komen en met de eis dat nieuwe plannen eerst worden getoetst op draagvlak en een, financiële, onderbouwing.

Verder wil Nieuw Elan graag de visie op het Alphense water opnemen in de Visie op Water, dit wordt gesteund door wethouder Van Velzen.

Brug Rijneveld
Het voorstel van wethouder Hoekstra (VVD) om drie duikers in de Gouwepolder te vervangen door bruggen krijgt een belangrijke wijziging. Ook hiervoor is Nieuw Elan mede-indiener. De wijziging houdt in dat er 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een beweegbare brug in het Rijneveld. Er komt geen brug in de Halve Raak.

Bezwaar Beter Alphen
Beter Alphen heeft gerechtskosten t.b.v. haar enige raadslid betaald uit het fractiebudget. Het gaat om de zaak waarbij Wil Verschuur (BA) is veroordeeld voor het beledigen van mede-raadslid Pauline Heijkoop (GHD). Gemeentelijkgeld gebruiken voor persoonlijke zaken is echter niet toegestaan. Beter Alphen heeft hiertegen bezwaar gemaakt. Dit bezwaar is ongegrond verklaard. De gemeenteraad is het hier unaniem mee eens, daarom moet Wil Verschuur de gerechtskosten terugbetalen aan de gemeente. 

Deelname SamenLoop voor Hoop
Een aantal fractieleden en de wethouder van Nieuw Elan maakten deel uit van het team van de gemeente Alphen aan den Rijn tijdens SamenLoop voor Hoop 2016 in Park Rijnstroom op 28 en 29 mei. De 24-uurs wandelestafette bracht (voorlopig) in totaal 135.850 euro op t.b.v. KWF Kankerbestrijding. 

Standpunt over restafval
Rob de Vries heeft als woordvoerder in de commissievergadering van 12 mei verklaard dat Nieuw Elan tegen ‘straffen’ van de inwoners is voor het weggooien van afval. Het gescheiden aanbieden van afval is een goede zaak. Het betalen van 1,39 euro per zak restafval is dat niet. “Gezien de reacties van onze bevolking willen wij dit nu niet invoeren”, meldt De Vries. “Wij moeten mensen belonen voor goed gedrag, niet straffen voor het weggooien van hun afval.” Het raadslid ziet meer in een systeem van nascheiding in plaats van diftar, zoals in het voorstel staat.

Diftar is een systeem van afvalinzameling waarbij zoveel mogelijk afval al thuis wordt gescheiden. GFT, plastic en textiel zijn voorbeelden van afval waar speciale ondergrondse containers voor zijn. Wat uiteindelijk niet gescheiden kan worden weggegooid heet restafval. Hoe meer restafval iemand aanbiedt, hoe meer hij moet betalen.

Met Nieuw Elan als tegenstander is de kans groot dat een ongewijzigd voorstel het in de gemeenteraad niet zal halen. Vooralsnog is afvalscheiding van de raadsagenda afgevoerd.

Nieuw partijvoorzitter Stef Wulff
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Vereniging Nieuw Elan op woensdag 25 mei is Stef Wullf met steun van de gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan benoemd tot nieuwe partijvoorzitter. Een uitgebreid persbericht met interview is aan de media gezonden. De volledige versie staat op Alphens.nl.

Politiek Café in Boskoop
Het activiteitenteam van Vereniging Nieuw Elan organiseert voor dinsdag 14 juni een Politiek Café in Grand Café De Hoek, Zijde 175 in Boskoop. Aanwezig zijn wethouder Gerard van As, fractievoorzitter André de Jeu, een aantal fractieleden en een aantal bestuursleden. Op de agenda staan actuele onderwerpen zoals Greenport Boskoop en de toekomst van het voormalige Raadhuis. Het Politiek Café begint om 19.30 uur.

Iedereen is welkom! Aanmelden graag bij EZevenbergen@alphenaandenrijn.nl.

Word lid van Nieuw Elan!
Kunt u zich vinden in de politieke standpunten van de fractie? Past onze manier van politiek bedrijven bij uw idee over ‘echte’ politiek? Heeft u ideeën en meningen die u graag terug zou zien in de lokale politiek? Word dan lid van Vereniging Nieuw Elan en praat met de gemeenteraadsfractie mee!

Aanmelden voor Nieuw Elan kan via de website www.nieuwelan.nl/steun-ons. Contact n.a.v. de nieuwsbrief kan via adejeu@alphenaandenrijn.nl 

Onze visie
“De gemeenteraadsfractie van Nieuw Elan vormt haar mening over alle voor de gemeente relevante onderwerpen op basis van inhoudelijke kennis van zaken, voortschrijdend inzicht en signalen vanuit de inwoners. Dit betekent dat Nieuw Elan wel uitgangspunten hanteert, maar weinig vooraf vaststaande standpunten heeft.”

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij