Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Evenementenbeleid

13 januari 2012 - 01:26  •  Jan de Groot  •  reacties

Evenementenbeleid

Alphen aan den Rijn -

De fractie van Alphen 1 heeft kennisgenomen van het nieuwe evenementenbeleid in Alphen. De kop: “Het bruist in de stad” is veelzeggend! Het moet meer gaan bruisen in de stad.

Het is goed te lezen dat de gemeente evenementen wil ondersteunen die een breed maatschappelijk belang dienen. Naast directe financiële steun verleent de gemeente ook materiële steun ( denk hierbij aan bijvoorbeeld aan dranghekken ).
Het doel van de gemeente is zichzelf meer te profileren. De vraag is echter of dat met het beschikbare budget lukt. Ook is het maar de vraag of evenementen die nu al in Alphen plaats vinden een echt maatschappelijk belang dienen waarbij zoveel mogelijk Alphenaren kunnen deelnemen aan activiteiten.
Het toetsingskader dat de gemeente hanteert voor het verlenen van en subsidie is namelijk voor meerdere interpretaties vatbaar. Vrij toegankelijk betekent niet dat Alphenaren festiviteiten gratis kunnen bezoeken. De twintig van Alphen kun je gratis vanuit je huiskamer of langs de weg bekijken. Over de jaarmarkt kun je gratis lopen. Onze fractie is dan ook van mening dat kritisch gekeken moet worden of een gemeente activiteiten moet sponsoren als blijkt dat gewone Alphenaren niet naar deze festiviteiten komen omdat de drempel op zo’n moment te hoog is. Denk bijvoorbeeld aan Alphen culinair of het Tean tennistoernooi.
Dat brengt ons op het volgende. Sommige activiteiten zoals Alphen Culinair en het TEAN Tennistoernooi ontvangen in dit voorstel respectievelijk 7.000 en 10.000 euro, waarbij TEAN verhoogd is van € 5.000,00 naar € 10.000,00. Op een begroting van 81.000 euro is dit erg veel geld voor twee evenementen die nu juist niet laagdrempelig zijn. Wij vinden 5.000 euro voor Tean voldoende en ook Alphen Culinair moet wat ons betreft genoegen nemen met minder geld. 


Dat geld gebruiken wij graag voor nieuwe initiatieven want die krijgen in dit voorstel te weinig aandacht. In onze optiek moet hier een extra budget komen van 25.000 euro zodat individuen met goede creatieve ideeën voldoende ondersteuning krijgen.

Fotograaf: Josh Walet
Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij