Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Zorgen om niet gerealiseerde bezuinigingen

18 januari 2012 - 03:41  •  Inge Prins  •  reacties

Zorgen om niet gerealiseerde bezuinigingen

Alphen aan den Rijn -  

D66 hecht sterk aan een degelijk financieel beleid en vindt het belangrijk dat de begroting op orde is, na de kortingen die het Rijk vorig jaar doorvoerde. Bovendien eist de provincie een sluitende  begroting van de gemeente en mogen de beide fusiepartners een verwachten dat Alphen een degelijk financieel beleid voert.

D66 heeft het college gevraagd wat ze gaan doen om de overige bezuinigingsposten overeenkomstig het raadsbesluit uit te voeren en hoe ze denkt het ontstane gat op de begroting te dichten.

In augustus werd de gemeenteraad door middel van de lijst ingekomen stukken geïnformeerd over de ontwerpbegroting van de veiligheidsregio en de RDOG. Beiden kwamen fors hoger uit. Voor de RDOG was er tijdens de discussie over de voorjaarsnota afgesproken dat er een korting zou worden opgelegd van 5% in 2012 en 10% in 2013. Verwachtte structurele tegenvaller voor de gemeente: 100.000 euro.  Afgelopen maand bleek tijdens de regiocommissie dat ook de taakstellende bezuiniging voor de Milieudienst niet haalbaar zal zijn. Daarmee zullen enkele tienduizenden euro's mee gemoeid zijn.

De D66-fractie is kritisch naar aanleiding van deze mededelingen en vraagt zich af waarom het college van B&W niet eerder kon inschatten dat de ingeboekte besparingen niet realiseerbaar bleken te zijn. De D66-fractie heeft daarom vragen gesteld waarom er tegen de afspraken in toch geïndexeerd is en wanneer het college hiervan hoorde, maar vooral welke actie ze naar aanleiding daarvan hebben ondernomen. Fractievoorzitter Inge Prins: “Van het college van B&W had verwacht mogen worden dat ze de realiseerbaarheid van de voorstellen goed hadden gecheckt. Als er nu al drie onhaalbaar blijken, beginnen we daar toch onze vraagtekens bij te zetten”.

Zeker is dus nu al dat een deel van de ingeboekte besparingen niet gehaald zal worden. De bezuinigingen die niet gerealiseerd zullen worden laten een structureel gat achter in de begroting. Om een sluitende meerjarenbegroting te krijgen zullen daar maatregelen voor moeten worden genomen. D66 wil niet voor een tweede keer in een bezuinigingsdiscussie terecht komen. Fractievoorzitter Inge Prins “Een bezuinigingsdiscussie levert veel spanningen op in de stad, bij organisaties en inwoners. Om die reden is het noodzakelijk deze zoveel mogelijk te beperken en als een dergelijke discussie noodzakelijk is, zoals afgelopen jaar, deze in een keer goed te doen”.

Dat een goed financieel beleid met een degelijke, sluitende, begroting zeer wel tot de mogelijkheden behoort bewees D66 eind vorig jaar met de alternatieve begroting. Daar in presenteerde D66 niet alleen een sluitende begroting en een ambitieus investeringsprogramma, maar bovendien een financieel betere uitgangspositie als goede basis voor degelijk financieel beleid.

 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: begroting, d66
D66.'
D66

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van D66