Politiek

« Vorige - Volgende »

Woonvisie roept ondanks instemming wel vragen op

16 september 2017 - 18:00  •  reacties

Woonvisie roept ondanks instemming wel vragen op

Alphen aan den Rijn - Een essentieel probleem bij de Woonvisie is dat het gaat om een idee voor de toekomst. Er zijn geen vastomlijnde bouwplannen, er wordt geen duidelijke nieuwe bouwlocatie benoemd en er zijn geen in beton gegoten cijfers. Het gaat puur om een denkrichting met randvoorwaarden. Als de gemeenteraad op 21 september heeft ingestemd met de Woonvisie is de volgende stap om met inwoners, organisaties en overheden te gaan praten en een aantal onderzoeken te doen.

Onderzoeken
Bas Wienbelt (VVD) vraagt om meer duidelijkheid: "Graag een tijdschema, heldere doelstellingen en alle beschikbare cijfers toevoegen. Ook graag van alle mogelijke gebieden een onderzoek doen naar de bodemgesteldheid. Dan kunnen we beter inschatten welke locaties realistisch zijn."
Er zijn ook vraagtekens bij de integratie van wonen en water, en hoe het zit met de techniek. Daar is inderdaad ook een onderzoek voor nodig, wellicht gekoppeld aan het onderzoek naar de bodem.

Andere manier van kijken
Hans Goedegebuure (SGP) is geen voorstander van bouwen buiten de harde rand van de stad. "Maar we zien wel in dat niet alles in de stad kan. De vloeiende contour zien we wel zitten. Zolang we maar in de eerste plaats bouwen voor onze eigen inwoners."
Daarop aansluitend wil D66 weten hoeveel er nu aan woningen nodig is en hoe de provincie hierover denkt. "De visie maakt wel duidelijk dat we op een andere manier naar stad en buitengebied kunnen kijken. Wij willen graag horen hoe anderen hierover denken. We zien overigens bij de kernen wel een probleem, maar geen oplossing."

De dorpen
Verschillende partijen dringen aan op een goede inventarisatie bij de dorpen. "Graag alle kernen bij de visie betrekken", vindt bijvoorbeeld Henk Goes (PvdA). "Wij roepen Aarlanderveen en Zwammerdam op om zelf met een plan te komen." Dit naar aanleiding van insprekende dorpsraden die vinden dat er in hun dorp gebouwd moet worden vooral voor jonge gezinnen.
Caroline Blom (CU) vraag om een integrale visie van stad, buitengebied en dorpen. "Graag eerst in gesprek met dorpen en andere partners, dan de uitkomsten verwerken en daarna met een bijgewerkte Woonvisie komen om door de raad vast te stellen."
Petra Hoogenes (Nieuw Elan) wil wel graag alle kernen op hun eigen merites beoordelen. Wat voor de ene kern werkt, hoeft niet goed te zijn voor de andere. "We zijn één gemeente, maar elke kern heeft een eigen identiteit."

Voor en tegen
Het CDA is verklaard voorstander van de Woonvisie: "We zien aan allerlei kanten mogelijkheden." De SP ziet het niet echt zitten en vermoedt dat de visie strijdig is met de inzichten van de provincie Zuid-Holland. Plus: "Er is niets groener, duurzamer en in relatie met het landschap, dan het landschap ongeroerd te laten. De visie is grootschalig, maar de cijfers van het CBS laten na 2036 een daling van inwoners zien."

Fotograaf: Eveline Verhoeve