Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Geef Groenendijk de status van zelfstandige kern binnen de gemeente

10 november 2017 - 13:02  •  D66  •  reacties

Geef Groenendijk de status van zelfstandige kern binnen de gemeente

Alphen aan den Rijn - Actuele aanleiding van het bezoek zijn de schriftelijke vragen die de fractie van D66 begin oktober aan het college heeft gesteld. De fractie van D66 pleit er namelijk voor om Groenendijk als zelfstandige kern binnen de gemeente Alphen aan den Rijn te erkennen.

In anderhalf uur is onder meer gesproken over de woningbouwvisie en de te ontwikkelen woningbouw, het wijkcomité zelf, buurthuis Plein ’68 en de herinrichting van de Rijndijk. "Het was een leerzaam bezoek", stelt fractievoorzitter Inge Prins. "Het is goed om met direct betrokkenen van gedachten te wisselen. Zo hebben we een interessant gesprek gehad over de woningbouwvisie in de kern, maar ook over de status van de plannen voor de Pastorietuin. Deze gesprekken helpen ons bij verdere besluitvorming."

"Ik vond het vooral goed om te horen over de hoge mate van inzet van de inwoners voor het buurtcomité over een langere periode", vertelt commissielid Maurits de Vries. "We willen graag met wethouder van Velzen in gesprek over de rol en de positionering van een dergelijk dorpsoverleg ten opzichte van de gemeenteraad, maar bijvoorbeeld ook over de positie en het mandaat van de gebiedsadviseur.  Spreken met de direct betrokkenen helpt bij de meningsvorming daarover. Ook voor de discussie over de toekomst van de buurthuizen (MFA’s) in Alphen aan den Rijn was het gesprek waardevol."

Schriftelijke vragen
Op 1 oktober heeft de fractie van D66 schriftelijke vragen gesteld over de status van buurtschap Groenendijk. De gemeente Alphen aan den Rijn bestaat sinds de fusie in 2014 uit 8 kernen en buurtschap Groenendijk. Buurtschap Groenendijk wordt in de dagelijkse praktijk als onderdeel van de kern Hazerswoude Rijndijk behandeld.

D66 pleit er voor om Groenendijk als zelfstandige kern binnen de gemeente te erkennen. De omvang van Groenendijk, die vergelijkbaar wordt met andere kernen in de gemeente, de geografische ligging, fysiek gescheiden van Hazerswoude-Rijndijk, pleiten daarvoor. Ook geeft de erkenning van Groenendijk als aparte, zelfstandige, kern meer ruimte om bij gesprekken met inwoners en/of belangenverenigingen aandacht te besteden aan de specifieke zaken die spelen in Groenendijk zelf.

Fotograaf: D66 Alphen aan den Rijn
D66.'
D66

Politieke partij