Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

FNV: waar moeten nieuwbouw woningen komen

28 februari 2018 - 16:11  •  reacties

FNV: waar moeten nieuwbouw woningen komen

Alphen aan den Rijn - In de woonvisie van de gemeente staat dat de grenzen van de stad moeten worden losgelaten ten gunste van een geleidelijke overgang. Minister Kajsa Ollongren deelt deze mening, de provincie is tegenstander. Over de uitgangspunten van de visie is een korte film gemaakt. Presentator Marco van Kerkhoven verwees de visie naar de prullenbak omdat ‘wonen bij het water alleen voor de rijken is’. Uit de zaal kwam de opmerking dat het filmpje te mooi is om waar te zijn. Maar, is dat ook zo?

Uitgangspunt
André de Jeu (Nieuw Elan) sprong er in ieder geval direct bovenop: "Deze film is het uitgangspunt voor de gemeenteraad. Het is een weergave van een verkennend onderzoek. We hebben in deze regio veel water. Woningbouw kan heel goed in combinatie met waterberging. Dat betekent dat iedereen langs het water kan wonen in bij het inkomen passende huisvesting." Marjon Verkleij (CDA) vulde aan: "Ik ben zelf agrariër en ik heb best twijfels. Hoe moet dat met de landbouwgrond? Het is echter inderdaad een praatstuk."

Bouwen voor onszelf
De SP is bij voorbaat niet gecharmeerd van de visie. "Wij zijn tegen bouwen in de polder, we moeten ook bouwen in de kernen", merkte Onno Uyttenbogaard op. Ank de Groot (RGL) vindt het moeilijk: "Wij hebben deze visie onderschreven, want er moet inderdaad iets gebeuren als we nog willen bouwen. Wij willen niet bouwen voor Amsterdam, maar wel voor onszelf." Anouk Noordermeer (VVD) benoemde een ander aspect: "Als we meer huizen bouwen, moeten we ook meer wegen aanleggen."

Kantoorpanden en grondprijzen
Een groot probleem naast het ruimtegebrek zijn de prijzen van woningen. De meeste zijn voor jongeren te duur en er is een gat tussen goedkope en dure woningen. Huurwoningen tussen 750 en 950 euro huur en koopwoningen tussen 140 en 190 duizend euro koop worden niet of nauwelijks gebouwd. "We moeten creatief omgaan met lege gebouwen", vond Bernadette Wolters (PvdA). "De grondprijzen zijn gewoon veel te hoog", meent Wil Verschuur (BA).
Beide opmerkingen werden getackeld door De Jeu: "Alle leegstaande grote kantoorpanden zijn inmiddels tot appartementen omgebouwd of in ontwikkeling. Dus dat is geen oplossing meer. De grondprijzen kunnen we als gemeente verlagen, maar dan moeten die miljoenen wel ergens anders vandaan worden gehaald."

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.