Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Verkiezingen: Nieuw Elan en CDA

16 maart 2018 - 18:19  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

Verkiezingen: Nieuw Elan en CDA

Alphen aan den Rijn - Nieuw ElanDe grootste lokale partij is met de regelmaat van een klok initiatiefnemer als het gaat om ‘het’ nieuw en anders te doen. Daarbij wordt een constante strijd geleverd tussen het ambtenarenkorps, regelgeving en bureaucratie enerzijds en bedrijven, organisaties en vooral mensen anderzijds. Nieuw Elan luidt de afgelopen periode uit met de wethouder die ‘de Lage Zijde uit het slop heeft getrokken’ en die ‘nog meer wil bouwen’. De kritiek vanuit de oppositiebanken dat Nieuw Elan vaak haar zin door wil drijven, is wellicht niet onterecht. Het is op dit moment de grootste partij met veel aanhangers in het bedrijfsleven, organisaties en bij betrokken inwoners. De aard van een lokale partij is dat deze vogels van diverse pluimage aantrekt en inderdaad, dat is terug te zien op de kieslijst. Vooral echter heeft Nieuw Elan verreweg de meeste kandidaten die met voorkeursacties onderling strijden om plek in de nieuwe gemeenteraad.

CDA
Het CDA begon als grootste partij, maar raakte onderweg net als de SGP een raadslid kwijt aan Nieuw Elan. Voor de partij reden te meer om de strijd vol aan te gaan om opnieuw de grootste te worden. De aanhang van het CDA is groot in de dorpen en op het platteland, waar een sterke samenleving, familie en zorg voor elkaar, meer aanwezig zijn dan in de stad. Of het dorpse ideaalbeeld ooit de stad veroverd valt te bezien, maar aan het CDA zal het niet liggen. Het CDA kijkt vooral tevreden terug op de afgelopen periode waarin de gemeenteraad in ongekende saamhorigheid inderdaad heel veel voor elkaar heeft gekregen vooral op het gebied van het sociaal domein, dus zorg en welzijn. En dat zonder extra geld. Samen met Nieuw Elan trok het CDA de coalitie door de fusieperikelen heen. Waarschijnlijk zijn beide ook na de verkiezingen tot elkaar veroordeeld.

Het maakt niet uit op wie je stemt, als je maar gaat stemmen! Weet je nog niet op wie? Vul dan de Stemwijzer in!

Over de auteur
Eveline Verhoeve werkt sinds 1993 als verslaggever voor lokale kranten, onder meer over de politiek in Alphen aan den Rijn. Van 2000 tot en met 2007 was zij eindredacteur en politiek verslaggever in de gemeente Haarlemmermeer. Sinds 2007 analyseert en schrijft zij voor verschillende lokale media in de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.