Politiek

« Vorige - Volgende »

Akkoord op hoofdlijnen roept vragen op in raad

28 april 2018 - 18:51  •  reacties

Akkoord op hoofdlijnen roept vragen op in raad

Alphen aan den Rijn - "Onderzoeken zijn geen keuzes", merkt Inge Prins (D66) op over het coalitieakkoord. "Ik zie bij financiën keuzes staan, maar ik zie geen geld voor onderwijs, cultuur en sociaal." Ook Hans van Kuijk (SGP) mist de sociale component, maar: "Ik zie voldoende uitdaging om constructief in mee te denken." Anouk Noordermeer (VVD) vraagt zich af hoeveel onderzoeken er nodig zijn voordat er daadkracht is en ook zij mist de financiële onderbouwing.

Harre van der Nat (SP) vindt de keuze om een deel van de polder Gnephoek te bebouwen een dieptepunt, maar hij ziet wel overeenkomsten met zijn eigen partijprogramma naast de verschillen. De PvdA is niet negatief. Toch mist Ernst-Jan Straver ook de financiële onderbouwing, vooral in het sociale domein. Ank de Groot (RGL) sluit zich aan bij deze zorgen.

De ChristenUnie vindt het meevallen. "We herkennen een aantal punten. We vragen ons wel af of alles wat op het wensenlijstje staat ook gerealiseerd kan worden", merkt Caroline Blom op. Wil Verschuur (BA) is niet zo blij met het coalitieakkoord.

Reactie coalitie
André de Jeu (Nieuw Elan) wijst er op dat het nieuwe coalitieakkoord 'Groene stad met Lef! met krachtige buurten en dorpen' wel een vervolg is op 'Nieuw & Anders'. "Wat we al doen, dat blijven we doen. Ik heb niet de indruk dat we nu veel verkeerd doen. Er gaat veel geld naar de zorgkant, wij willen meer inzet aan de voorkant zodat er later minder kosten zijn."

De nieuwe coalitie wil de gemeenteraad uitdrukkelijk betrekken bij de gang van zaken in de komende jaren, vandaar dat er vooral hoofdlijnen in het akkoord staan. De vele onderzoeken moeten snel worden uitgevoerd om daarna samen de juiste keuzes te kunnen maken. René Driesen (GroenLinks) vult aan dat er wel degelijk veel geld naar het sociaal domein gaat en Marjon Verkleij (CDA) vindt dat de goede zaken behouden blijven en ook: "Ik ben blij met de kritische noten, die moeten we verwerken."

Fotograaf: Alphens EV