Politiek

« Vorige - Volgende »

Andere coalitie, andere wethouders, andere opdracht

8 mei 2018 - 18:30  •  reacties

Andere coalitie, andere wethouders, andere opdracht

Alphen aan den Rijn - "Het uitvoeringsprogramma moet voor de zomer klaar zijn", meldt burgemeester Liesbeth Spies. "Dat wil echter niet zeggen dat het dan ook al bij de gemeenteraad ligt." Er zijn vooral vraagtekens bij de financiën. De gemeenten weten nog niet welke bedragen er vanuit de Rijksoverheid naar de gemeenten komen.

De nieuwe wethouder van financiën is Kees van Velzen (CDA), die in het verleden ook een tijd wethouder van financiën in de voormalige gemeente Rijnwoude was. "We moeten gaan werken met een ander soort begroting. We hebben geen reservepotten meer. We moeten nu een duurzame en solide begroting afleveren."

Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) gaat zich onder meer bezighouden met het aanzienlijk meer betrekken van inwoners en organisaties bij het te voeren beleid. "De opdracht is om van buiten naar binnen te werken. De mensen, bedrijven of organisaties waar het om gaat, moeten bij de zaken worden betrokken." Democratie van onderaf is een belangrijk onderdeel van het coalitieakkoord en is sterk van invloed op de manier van werken, zowel door de gemeenteraad als door het ambtenarenkorps. Het gaat om een mentaliteitsverandering die doorwerkt op alle beleidsterreinen.

Duurzaam
Ook erg belangrijk is duurzaamheid. Leo Maat (GroenLinks) gaat zich hiervoor inzetten. Maar, duurzaamheid is wel een thema dat door bijna alle taken van de wethouders loopt als een rode draad. 

Han de Jager (CDA) heeft deze keer de complete sociale portefeuille onder zich. Ook hier is duurzaam het toverwoord. "Er wordt ingezet op preventie en op beter aansluiten van bijvoorbeeld onderwijs en werk. Ik zie in het coalitieakkoord veel mooie haakjes om te verbinden."

Zelfs de 'stenen' portefeuille van Gerard van As (Nieuw Elan) kenmerkt zich door duurzaamheid. Duurzaam bouwen en wonen in het veenweidegebied van het Groene Hart en ook een duurzame economie in de steigers zetten. "We moeten verder aan de slag met de Omgevingsvisie en met de woningbouw in de stad en in de dorpen. Maar, ook winkelcentra moeten meer aandacht krijgen."

Fotograaf: Alphens.nl EV