Politiek

« Vorige - Volgende »

Tegenvaller blijkt bij nader inzien toch meevaller

4 juli 2018 - 16:59  •  reacties

Tegenvaller blijkt bij nader inzien toch meevaller

Alphen aan den Rijn - Wethouder Kees van Velzen is blij met zijn eerste financiële 'kunststuk'. De tegenvaller die hij verwachtte vanuit de bezuinigingen van de Rijksoverheid heeft onverwacht goed uitgepakt voor Alphen aan den Rijn. De begroting sluit, er is geen lastenverzwaring voor de inwoners en de nieuwe coalitie kan haar plannen gaan uitvoeren. Daarvoor moesten eerst de kaders vastgesteld worden door de gemeenteraad. Nu de financiën in orde blijken te zijn en de raad akkoord is met de kaders wordt het uitvoeringsprogramma met het nieuwe beleid van de juiste budgetten voorzien.

Desondanks waarschuwt Van Velzen voor al te groot optimisme: "We moeten over naar een andere manier van geld uitgeven. Tot nu toe hadden we de unieke mogelijkheid om vooraf te sparen voor grote projecten en andere grote uitgaven. Dat moet in de komende jaren anders. We moeten grote projecten financieren via de bank." De gemeente sluit zo aan de normale gang van zaken bij andere gemeenten. Dat is overigens geen probleem, omdat Alphen aan den Rijn er financieel goed voor staat door een degelijk beleid in de afgelopen jaren.

Spaargeld
Van Velzen gaat nu eerst inventariseren welke 'potjes' er zijn, hoeveel erin zit en waar dit spaargeld voor is bestemd. "Daarna moet bekeken worden of en waarvoor er geld gereserveerd moet worden en voor welke projecten we geld willen lenen." Dit is de reden voor de vele onderzoeken en studies die de nieuwe coalitie in het coalitieakkoord heeft opgenomen.

De gemeenteraad bespreekt in een raadscommissievergadering op donderdag 5 juli het uitvoeringsprogramma en de kadernota.

Fotograaf: Alphens.nl EV