Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Zwarte Piet is al een week in Alphen aan den Rijn!

14 november 2012 - 00:38  •  Ank de Groot  •  reacties

Zwarte Piet is al een week in Alphen aan den Rijn!

Alphen aan den Rijn -

Door mijn tegenstem zou het Winterspektakel niet doorgaan en door mijn schuld kunnen heel veel kinderen niet schaatsen op de ijsbaan. Ik had de sleutel in handen en ik had voor moeten stemmen want als kleine partij kon ik het verschil maken.

Even terug naar de realiteit. Tijdens de eerste raadsvergadering waarbij dit agendapunt werd behandeld, staakten – zoals bekend – de stemmen. Als Jan Voogd van Nieuw Elan op dat moment vóór had gestemd en niet tegen, hadden de stemmen niet gestaakt en zou het Winterspektakel er gekomen zijn. De tranen van André de Jeu zijn dan ook krokodillentranen. Hij had tijdens de eerste raadsvergadering de sleutel in handen maar zijn raadslid Jan Voogd stemde tegen omdat laatstgenoemde van mening was dat de gemeente geen bank was.  De stem van Nieuw Elan had doorslaggevend kunnen zijn en de discussie over Sportspectrum en Archeon was dan niet verder gevoerd. Iedereen stapt daar wel heel gemakkelijk overheen, inclusief Toob Alers. Er is maar een zondebok en dat ben ik. Het gaat niet om al die andere raadsleden die de tweede keer hebben tegen gestemd, nee alle negatieve aandacht moet naar mijn persoon. Het zij zo.

Vergeten is dat wij als een van de eerste gepleit hebben voor een evenementenbeleid, waarin het Winterspektakel een plaats zou krijgen, inclusief een subsidie. Wij vinden de ijsbaan namelijk een prima initiatief maar wij vinden het alleen geen taak van de gemeente om een ijsbaan te kopen. We vinden de oliebollenkraam ook erg gezellig in het centrum maar die kopen we ook niet. Zoals we ook de kermisattracties van Kabalt niet kopen. En als de gemeente dan wel een ijsbaan wil kopen, moet er ook naar andere ondernemers in Alphen gekeken worden. Dat vinden wij niet meer dan normaal. Je bevoordeelt als gemeente een stichting maar dat kan consequenties hebben voor andere ondernemingen binnen de gemeente. En als Toob Alers in de krant Archeon een groot commercieel pretpark noemt, dan is hij volgens mij toch echt in de war met De Efteling of het is lang geleden dat hij in Archeon is geweest.

Wij hebben tijdens de informele bijeenkomst met de initiatiefnemers aangegeven dat we het voorstel van André de Jeu om de zaak bij Sportspectrum onder te brengen, positief zouden benaderen en dat we alleen wilden weten hoe het met Archeon zat. Dat was voor ons van  doorslaggevend belang in verband met oneigenlijke concurrentie. We zouden op dat voorstel wachten. Toob Alers gaf nog aan al eerder bij diverse fracties langs te zijn geweest maar hij heeft nooit de moeite genomen bij de fractie van Alphen 1 langs te komen om een uitleg te geven. We waren in zijn ogen waarschijnlijk niet belangrijk genoeg. Het kan verkeren!

Het voorstel was er niet voor de raadsvergadering. André de Jeu wilde vragen stellen tijdens de raadsvergadering en dan zou het verhaal wellicht uitgewerkt kunnen worden. Inmiddels had ik meerdere malen contact gehad met Archeon en meerdere malen werd bevestigd dat zij een ijsbaan hadden gekocht. Dat maakte het voor mij steeds moeilijker voor het voorstel  te stemmen maar nog steeds wilde ik naar argumenten luisteren. Die argumenten heb ik tijdens de raadsvergadering niet gehoord.

Het was gek om al voor de raadsvergadering waarin het besluit dus nog genomen moest worden, in het Alphens Nieuwsblad te lezen dat de ijsbaan er zou komen. En nu die ijsbaan er niet komt, moet er toch iemand de schuld krijgen. Misschien de journaliste die dit verhaal de wereld in heeft gebracht?

En waarom gaat het dit jaar niet door? Gewoon omdat de financiering eigenlijk niet goed rond is. De verkoper van de ijsbaan zou een korting geven omdat de gemeente de ijsbaan zou kopen. Dat is natuurlijk wel erg voorbarig. Daarnaast liepen de sponsoren minder hard voor dit gebeuren. En daar ligt ook een probleem. Het kost al jaren moeite de exploitatie rond te krijgen. En waarom zouden de mensen volgend jaar dit gebeuren nog sponsoren. De gemeente had immers de ijsbaan en gekocht en de gemeente zou de ijsbaan toch niet ongebruikt ergens in een loods laten liggen.

Een uitgewerkt voorstel hoe om te gaan met een ijsbaan die door Sportspectrum geëxploiteerd moet worden, lag er niet, er was geen contact opgenomen met Archeon. Er lag geen aangepast voorstel, inhoudende dat de gemeente een garantie zou afgeven voor het tekort van dit jaar en dat we dan vervolgens de tijd zouden nemen om een en ander nog eens goed te beoordelen. Dat mogen de organisatoren van het Winterspektakel zichzelf aanrekenen. Ze hebben alleen ingezet op de aankoop van de ijsbaan maar daardoor de rest uit het oog verloren. En nu ontbreekt ineens de motivatie omdat er 17 mensen hebben tegengestemd. Het zou je juist extra moeten motiveren om te laten zien wat een kans er dus gemist wordt.

Verder zal het presidium van de gemeenteraad zich moeten realiseren dat je een dergelijk voorstel niet op de raadsagenda zet voor een stemverklaring. Dat is vragen om problemen. We hebben over de meest uiteenlopende onderwerpen een informatiemarkt of commissievergadering maar het presidium dacht dit onderwerp af te doen met een stemverklaring.

Ik zou hier natuurlijk de namen van alle tegenstemmers neer kunnen zetten in zowel de eerste als de tweede raadsvergadering maar dat zal ik verder achterwege laten. Iedere stem van die tegenstemmers was van doorslaggevend belang, niet alleen die van mij.

En ik blijf van mening dat ik geen taak van de gemeente vind om een ijsbaan te kopen. En als je dat als gemeente wel wilt, zorg dan voor een goed onderbouwd voorstel en denk ook aan de andere ondernemers in Alphen aan den Rijn. En collega André, voortaan graag het hele verhaal: je eigen fractiegenoot stemde de eerste keer ook tegen en had toen de doorslag kunnen geven en dan had het Winterspektakel er toch geweest.  Ik kan er niets anders van maken.

Ank de Groot-Slagter

Fotograaf: Josh Walet
Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij