Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

D66 verbijsterd over 'om zeep helpen' Cultuurgebouw

29 januari 2013 - 14:37  •  Adriaan van Geest  •  reacties

D66 verbijsterd over om zeep helpen Cultuurgebouw

Alphen aan den Rijn -

Voor de Lage Zijde ontbreekt het tot nu toe aan een eenduidig en vooral haalbaar plan. Tal van plannen en investeringen trekken al jaren aan ons voorbij, vele beloften zijn voor het College van B. en W. gedaan en evenzovele afspraken, zowel qua tijd and qua inhoud zijn geschonden.

Het laatste slachtoffer in het Cultuurgebouw. Als 5 jaar lang praten de culturele instellingen (bibliotheek, streekmuziekschool, volksuniversiteit, streekarchief en sta-art) met elkaar over een nieuw pand. De gemeenteraad heeft tot 4x toe besloten op het pand daadwerkelijk te gaan bouwen.

En nu ineens, geheel onvoorbereid, heeft verantwoordelijk wethouder Helene Oppatja (PvdA) om nog onopgehelderde redenen besloten dat de streekmuziekschool niet mee mag verhuizen naar het nieuwe pand. Zij moeten blijven in het oude Raadhuis aan het Burgemeester Visserpark.  Oppatja geeft als redenen voor beleidswijziging aan dat zij ‘de risico’s voor de overheid wil verkleinen. Daarmee gooit ze echter het kind met het badwater weg. Culturele instellingen moeten in deze tijd véél meer dan vroeger samenwerken; alleen zó kunnen zij de strijd op de vrijetijdsmarkt winnen. Synergie is een breed gedragen begrip, maar die synergie kan natuurlijk het beste tot stand komen als de instellingen samenwerken in één pand. Alleen dán kan toekomstbestendig gewerkt worden aan een goed gemeentelijk cultuurbeleid. Over een jaar fuseert Alphen aan den Rijn met Rijnwoude en Boskoop en krijgt Alphen de centrumfunctie in een 100.000+ gemeente. Onbegrijpelijk dat juist op dit moment de samenwerking tussen de culturele instellingen wordt gefrustreerd.

De PvdA heeft een slechte traditie met cultuurbeleid in Alphen aan den Rijn; het is nog maar enkele jaren geleden dat Oppatja’s voorganger Van Wersch een soortgelijke move uithaalde: het pand van de ‘Kunstverdieping’ werd pas enkele jaren bewoond door Staa, de Kunstuitleen en het Centrum voor Beeldende Kunst toen ook hieronder op voorstel van de PvdA de financiering werd weggetrokken.

D66 blijft zich sterk maken voor deze sector.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij