Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

De gemeente wordt klantonvriendelijk

6 februari 2013 - 20:59  •  Onbekend  •  reacties

De gemeente wordt klantonvriendelijk

Alphen aan den Rijn -

Weet u het nog? De gemeente is een dienstverlenende organisatie voor u, grotendeels gefinancierd door belastingopbrengsten en bestuurt door mensen die u gekozen hebt. Tot zover de theorie. In de roerige discussies rondom het Cultuurgebouw, de Lage Zijde of de vervanging van de Julianabrug veroorzaakte de herziening van de plaatselijke verordening slechts een kleine rimpeling in het Alphense politieke landschap. Niet terecht, want degene die deze discussie volgde kon ontdekken dat ook in de ogenschijnlijk kleine voorgestelde veranderingen impliciet de afstand tussen kiezer en gekozene weer groter werd.

Het flyerverbod: de beperking van uw vrijheid van meningsuiting

Het college stelde de gemeenteraad voor om het verspreiden van drukwerk aan banden te leggen. Wat was het geval? Er wordt in onze gemeente blijkbaar flink wat geflyerd en niet iedereen neemt deze flyers braaf mee naar huis en gooit deze na lezing in de prullenbak. Gevolg: bergen met zwerfafval en het college wilde hiertegen optreden. Op zich niets mis mee natuurlijk. Ware het niet dat de verspreiding van drukwerk (zoals flyers) een Grondrecht is van ons allemaal. Daarbij komt nog eens dat het college al een mogelijkheid heeft om handhavend op te treden tegen de veroorzaker van zwerfafval, namelijk via de Afvalstoffenverordening. Lang bleef onduidelijk waarom het college toch ijverig bleef vasthouden aan het beperken van uw Grondrecht.

In de vergadering van de gemeenteraad kwam dan uiteindelijk het verlossende antwoord. Bij een overtreding van de Afvalstoffenverordening moeten de gemeentelijke handhavers een heus proces-verbaal maken en da’s een hoop schrijfwerk. Bij het overtreden van de plaatselijke verordening hoeven deze handhavers slechts op een voorgedrukt stukje papier wat kruisjes en de persoonlijke gegevens van de overtreder op te schrijven. Dat scheelt tijd en dat rechtvaardigt een beperking van uw Grondrecht. Voor D66 onacceptabel en een amendement tegen dit voorstel werd ingediend. Wellicht verrast door onze druk en die vanuit andere oppositiepartijen was het college bereid tot een concessie. Sommige vormen van het uitdelen van drukwerk werd uitgezonderd van het verbod. Uw Grondrecht werd dus voor een deel beperkt en een meerderheid van de Alphense gemeenteraad steunde dit. D66’s voorstel om gewoon de grondwet in ere te houden en dit artikel te schrappen haalde het helaas niet, o.a. door de tegenstem van de “liberale” VVD. (Wat zou Thorbecke hiervan gevonden hebben?)

Wie zwijgt, stemt toe
Een ander voorstel van het college ging over het niet toepassen van het principe “Wie zwijgt, stemt toe” bij vergunning aanvragen. Voor velen een onduidelijk fenomeen en daarom een korte toelichting.

Al jarenlang worden burgers tot wanhoop gedreven als de overheid niet binnen een door haarzelf vastgestelde termijn een beslissing neemt op een vergunning aanvraag. De aanvrager blijft al die tijd in onzekerheid of hij/zij nu wel de vergunning krijgt of niet. In de EU is een richtlijn gemaakt om aan die onzekerheid een einde te maken. Een gemeente moet binnen een vooraf bekende termijn een beslissing nemen op uw aanvraag. Doet zij dit niet dan krijgt u een zogenaamde “van rechtswege verleende vergunning”. Dat is gewoon dezelfde vergunning die u had gekregen als het college op tijd uw aanvraag had behandeld. Oftewel: u krijgt het voordeel en u hoeft niet het tijdrovende en vervelende juridische traject te bewandelen door het college schriftelijk  ingebreke te stellen en het claimen van een dwangsom.

Het college was niet van plan om u dat voordeel te gunnen. Sterker nog: in het voorstel sprak zij de woorden uit dit niet wenselijk te vinden. Voor D66 was dit niet acceptabel. De gemeente moet er zijn voor haar inwoners en bedrijven en zij moeten het voordeel krijgen als diezelfde gemeente zich niet aan haar eigen beslistermijn houdt. Nadat D66 een amendement had ingediend was het college bereid om wat water bij de wijn te doen. Op een enkele uitzondering na zal het college haar best doen om zich te houden aan de beslistermijn en zo niet dan krijgt u toch het voordeel.

Een evenement organiseren? Graag 13 weken vantevoren aanvragen
Een ander voorstel van het college ging over het oprekken van de indieningstermijn van een  aanvraag voor een evenementen vergunning. Ruim een jaar geleden heeft de gemeenteraad op voorstel van het college de notitie evenementenbeleid vastgesteld. In deze notitie staat onder andere dat de indieningstermijn voor een aanvraag om een evenementen vergunning 8 weken is. Om hieraan ook een formeel gevolg te geven, moest de plaatselijke verordening natuurlijk ook worden uitgebreid met een gelijkluidend artikel. Groot was de verrassing voor D66 dan ook dat in het voorstel ineens gesproken werd over 13 weken en niet over 8 weken. Een toelichting op deze verandering was echter niet te vinden in het voorstel.

Mondeling werd een wel toelichting gegeven. En een fantasierijke toelichting werd het zeker. Het college stelde dat bij een aanvraag om een evenementen vergunning, zij een advies hierover vraagt aan bijvoorbeeld de politie, de brandweer en de veiligheidsregio. Deze instanties doen er vervolgens zo lang over voordat zij dit advies per email aan het college sturen dat er geen andere oplossing bestaat dan dat u uw aanvraag gewoon veel eerder moet indienen. Een vreemde redenering volgens D66. Deze overheidsinstanties werken namelijk met draaiboeken waarin standaard wordt vermeld welke voorschriften aan een vergunning moeten worden verbonden. Oftewel: bij een vergunning voor een rommelmarkt of een kermis “knipt en plakt” men uit hun draaiboek de pagina’s die hierover gaan en zet ze vervolgens in een Wordbestand en mailt dit naar het college. Dàt duurt dus blijkbaar heel erg lang.

Verder vertelde het college dat zo’n beetje alle evenementen in onze gemeente jaarlijks hetzelfde zijn en er bij deze aanvragen nagenoeg één op één vergunning kan worden verleend. Toch was het wel eens gebeurd dat u uw evenement op een onderdeel had veranderd ten opzichte van de vorige editie en u daarin niet heel duidelijk was in uw aanvraag. Hierdoor moest het college en haar advies partners opnieuw nadenken over deze verandering. Het was slechts een enkele keer gebeurd volgens het college, maar desalniettemin voldoende reden om nu voor te stellen dat iedereen zijn/haar aanvraag 13 weken vantevoren moet indienen.

D66 heeft vervolgens een amendement ingediend waarin enerzijds is benadrukt dat het oprekken van indieningstermijnen niet bijdraagt aan het streven om meer service- en klantgericht te werken en anderzijds dat gemeenteraad al had besloten om de indieningstermijn van 8 weken te hanteren. Helaas vond een meerderheid van de gemeenteraad de fantasierijke toelichting van het college voldoende en vond men uw belang voor een meer service- en klantgerichte dienstverlening niet zo waardevol.

Ondanks dat de herziening van de plaatselijke verordening geen eyecatcher is als de Lage Zijde of de Julianabrug en daarom weinig in de belangstelling stond, werd wel iets duidelijk. Aan de dienstverlening van de gemeente valt nog een hoop te verbeteren. D66 zal in ieder geval al het mogelijke blijven doen om ervoor te zorgen dat de gemeente er voor u is en niet andersom. Ook al moeten we daarom geregeld tegen de stroom in blijven zwemmen. We doen het met plezier. Voor u.  

Fotograaf: Josh Walet
Menno Schouten.'
Menno Schouten

D66.'
D66

Politieke partij